De wat grotere gadgets als thuisbioscopen en geluidsinstallaties zijn allemaal wel leuk, maar vaak zijn ze niet zo handig te plaatsen in de woonkamer of passen ze gewoon niet bij het interieur. Begin dit jaar organiseerde Galerie en Ontwerpersgroep Yksi een wedstrijd voor ontwerpers, architecten en studenten om hun visie te geven op het thema tv en thuisbioscoop.
Het doel van deze contest was om de passieve, uitgebluste kijker bewust te maken van de plaatsen en posities om het medium tv te bekijken. Er waren enkele opvallende inzendingen en ook een aantal daadwerkelijk concepten, prototypes en reeds gangbare oplossingen.
De meeste bijdragen aan de wedstrijd hadden betrekking op platte beeldschermen. Sommige ontwerpers lieten zelfs het traditionele tv-concept geheel los en gingen uit van projectie.
Beeldglas in plaats van tv
Ron Meijer van hAAi uit Rotterdam bedacht bijvoorbeeld het concept 'Televisie is een venster is een televisie'. Hierbij worden raam en beeldbuis geintegreerd in 1 zogenaamd 'beeldglas' middels een bestaande techniek die het mogelijk maakt om de transparante eigenschap van glas op te heffen (tv-functie) en weer te herstellen (glas-functie).
Het beeldglas kan dus worden gebruikt als tv en als raam, maar ook als variabele scheidingswand waarop steeds een ander beeld te zien is. Geeft het beeldglas normaliter uitzicht op het kruispunt voor de deur, ingeschakeld is er 's middags uitzicht op de savanne en 's avonds op Central Park.
Meer flexibiliteit
Ook Robert Bronwasser van Smool Concept Design uit Haarlem verwerkte veel apparatuur in zijn inzending. Hij bedacht dat alle functies (tv, radio, internet, dvd, cd, cassetterecorder etc.) en de diverse afstandsbedieningen in drie units kunnen worden gestopt: een bedieningsunit, de luidsprekers en 1 compacte centrale box, de bron van alle beeld en geluid.
Omdat Bronwasser vond dat alle apparatuur nu veel te statisch is (alles staat altijd op dezelfde plek) voerde hij de box uit als bijzettafeltje op wieltjes. Ook werd in het kastje de subwoofer verwerkt. Bovenop het kastje zit een knop, een sleuf voor cd's en dvd's en een sleuf om de afstandsbediening in te bewaren.
'Die afstandsbediening is een aanraakgevoelig tableau, waarop je ook de tv-gids kunt aflezen en zelfs op maat kunt samenstellen. Kies je bijvoorbeeld Comedies dan zie je alleen de comedies die vandaag worden uitgezonden. Wil je comedie opnemen, dan wijs je die aan en 'sleept' hem naar de rubriek Lachen; tap je op het woordje Lachen dan kun je uit alle comedies kiezen die je eerder hebt opgenomen', aldus Bronwasser.
Op het tableau kan ook op een muziekgenre worden getapt, waarna meteen muziek begint te spelen. Die muziek kan van alle mogelijke bronnen komen, zoals cd, harde schijf, radio of internet.
Ook handig is de speciale zap-funtie voor de tv. 'Op een in de afstandsbedieningschijf ingebouwd minischermpje kun je alvast een voorproefje bekijken; zie je iets leuks of leukers dan wat er nu op tv draait, dan laat je het voorproefje ook aan je huisgenoot zien en kun je samen besluiten om dat kanaal op te zetten', aldus Bronwasser, die dit 'sociaal zappen' noemt.
De bijbehorende luidsprekers zijn bolvormig en draadloos. Ze worden van stroom voorzien via accu's en kunnen overal geplaatst worden. Ze moeten wel op een vaste plek worden opgeladen.
In het concept van Smool zit geen gewone tv, maar een bolvormige beamer die overal - op een tafel of op een statief - geplaatst kan worden. Ook de beamer is draadloos, op een netsnoer na. Overigens kan ook gewoon tv worden gekeken op het tableau.
Meubilair
Het Italiaanse meubelbedrijf Felicerossi heeft concepten laten ontwerpen waarin de elementen techniek, ruimte en meubilair optimaal geintegreerd zijn.
Zo kan de hele familie zich verzamelen rond de 'totempaal' Las Vegas van Carlo Magnoli. Onderin zit de subwoofer, in het midden de weggewerkte apparatuur en bovenop twee beeldschermen, waarop tegelijkertijd twee verschillende programma's of games kunnen draaien. In dat geval kunnen twee of meer hoofdtelefoons worden gebruikt.
Van Maarten Kusters kwam het concept Ooh!, een relaxbank gecombineerd met een multimedia-meubel, waarin een LG vlakscherm tv als schilderij is opgehangen.
Het Zweedse ontwerpbureau No Picnic ontwierp de Escape, een bank die uit het tapijt gesneden lijkt en als het ware boven de vloer zweeft. De twee lampen achter de bank zijn tegelijkertijd luidsprekers, oftewel 'LightSpeakers'. Een wegschuifbaar projectiescherm verbergt een kast met apparatuur.
Multimediameubel kan van kleur veranderen
Verder was er onder meer ook nog het multifunctionele sfeermeubel Okean van het bedrijf Lagusski. De Okean ziet eruit als een dressoir met drie compartimenten: links en rechts lades en in het midden een deur met frosted acrylaatglas. Als multimediameubel is hij zeer geschikt om te worden gecombineerd met een platte beeldscherm-tv.
De apparaten in de kast kunnen overigens gewoon met de afstandsbediening worden bediend, omdat de infraroodstralen door het glas heen gaan. Een verrassend detail is verder dat de kleur van het meubel met de optionele RGB-verlichtingsunit de kleur van het meubel kan worden ingesteld, afhankelijk van de stemming.
Tot slot
Veel van de ingezonden concepten kunnen waarschijnlijk niet worden gerealiseerd. Bij de subwoofer in de box van Robert Bronwasser krijg je bijvoorbeeld te maken met trillingen waar de cd/dvd-speler last van kan hebben. Ook zijn goed werkende draadloze concepten momenteel nog veel te kostbaar, vooral als het gaat om beeldoverdracht.
De winnaar van de wedstrijd was overigens Ron Meijer van hAAi.
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »