Gadgetzone.nl - Home

Stichting Beeld en Geluid stelt 'Gamescanon' samen

 23 oktober 2018 14:42:32, door Robert Hagen,  


Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft A2 Racer, Jazz Jack Rabbit en nog ruim vijftig andere games opgenomen in de canon van de Nederlandse gamegeschiedenis.

Gamescanon


Volgens Beeld en Geluid zijn games niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Bijna driekwart van de Nederlandse bevolking speelt games en de impact ervan reikt verder dan alleen het zelf spelen. Dagelijks kijken meer dan 100 miljoen mensen op YouTube en Twitch naar gameplay-video's en gestreamde games. Games spelen daardoor ook regelmatig een rol in maatschappelijke debatten.

De geschiedenis van games in Nederland is weliswaar nog maar enkele decennia oud, maar voor veel mensen is deze geschiedenis vrij onbekend. Samen met een groep experts heeft Beeld en Geluid daarom een selectie gemaakt van games die een canon vormen van de Nederlandse gamegeschiedenis. Voor deze canon zijn games geselecteerd die prijzen hebben gewonnen, door belangrijke makers zijn gemaakt, aan de wieg stonden van een nieuwe ontwikkeling, een commercieel succes waren of specifieke technologie gebruikten. Het is dus een divers samengestelde lijst.

Een van de games die is opgenomen in de canon is Zelda: The Wand of Gamelon. Volgens velen is dit een van de slechtste games ooit gemaakt, maar vanwege een unieke samenwerking tussen Nintendo en Philips toch een mijlpaal in de Nederlandse gamegeschiedenis. Het verhaal achter Zelda is al te lezen op de site van Beeld en Geluid hier, waar ook meer over de totstandkoming van de Gamescanon is te vinden.

Zin om zelf te spelen? Tot en met december 2018 kun je bij Beeld en Geluid een aantal games spelen op 'Retro Space arcadekasten' of de canon bekijken.





zie ook Zie ook:
EA laat beelden zien van Command and Conquer Remastered (video)
Eerste in-game beelden van Rotterdam in Battlefield V (video)
'Nintendo heeft al duidelijk beeld van opvolger Wii U'
PlayStation Phone al uitgebreid in beeld gebracht in China (video)
Nieuwe beelden StarCraft 2 (video)



Reageren  Reageren
comments powered by Disqus

Meer nieuws  Laatste nieuws
28-02Oppo onthult nieuwe OPPO Air Glass 3 (video)

27-02Teufel introduceert draadloze in-ears AIRY TWS 2

27-02Apple zet streep door 'Apple Car'

26-02Renault kondigt betaalbare Renault 5 E-Tech Electric aan

26-02Zeeman opent brandstore in Roblox (video)

06-12Robot Ameca vertoont meer menselijke gezichtsuitdrukkingen (video)

14-10Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa

20-02Nieuw boek over ontstaan en succes Guerilla Games

 
Filter:
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
 Meer toffe filmpjes 
Veel gelezen
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggen Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van Samsung SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »


 

GADGETZONE © 2005-2024
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy