Gadgetzone.nl - Home

Honderden doden door selfies (video)

  4 oktober 2018 15:56:50, door Robert Hagen,  


Het maken van een selfie met je smartphone kan levensgevaarlijk zijn, zo meldt de Washington Post. Uit een recent onderzoek blijkt dat honderden mensen om het leven zijn gekomen tijdens het maken van een selfie. Veruit de meeste 'selfiedoden' vallen in de leeftijdscategorie 10 tot 29 jaar.

Risicovolle selfie

Instagramster Angela Nikolau neemt graag selfies op gevaarlijke plekken.

Het onderzoek waar de Washington Post over schrijft is uitgevoerd in India door het 'All India Institute of Medical Sciences'. Uitgezocht werd hoeveel mensen tussen oktober 2011 en november 2017 om het leven zijn gekomen als gevolg van een ongeluk tijdens het maken van een selfie. Daarvoor werd gekeken naar berichtgeving in internationale, Engelstalige media.

Volgens de onderzoekers zijn er minstens 259 selfie-gerelateerde doden te betreuren. Doodsoorzaak nummer één daarbij is verdrinking (70), gevolgd door ongelukken in het verkeer, waarbij aanrijdingen door een trein zijn meegerekend (51). Vallen en brand (beide 48) zijn ook belangrijke doodsoorzaken en daarna volgen nog ongelukken met elektrocutie (16), wapens (11) en dieren (8). De meeste selfiedoden als gevolg van wapengebruik vonden plaats in de Verenigde Staten.

Van de 259 doden was in 142 gevallen sprake van risicovol gedrag van de selfiemaker, terwijl bij 69 gevallen het slachtoffer geen onnodige risico's nam bij het maken van de selfie. Een voorbeeld van risicovol gedrag is het maken van een selfie op een gladde rots bij een afgrond. Wat wordt aangemerkt als een ongeluk waarbij geen risico's werden genomen, is bijvoorbeeld overspoeld worden door een golf in een verder kalme zee.

Van de selfiedoden waren er 'maar' 17 40 jaar of ouder. De meeste doden vielen onder jongeren van 10 tot 29 jaar. Bij driekwart van de ongelukken waren mannen betrokken, die nu van nature vaker risicovol gedrag vertonen.

Ook laten de cijfers een stijgende lijn zien in het aantal doden. De meeste mensen kwamen om in India, gevolgd door Rusland, de Verenigde Staten en Pakistan.

Volgens onderzoeker Agam Bansal zijn selfiedoden een groot probleem geworden, een probleem dat er in principe helemaal niet hoeft te zijn. Veel van de ongelukken hadden immers voorkomen kunnen worden. "Deze hoge aantallen veroorzaken, alleen maar omdat je de perfecte selfie wil voor zoveel mogelijk likes en shares op Facebook, Twitter of andere sociale media... Ik denk niet dat het het waard is om je leven op het spel te zetten voor zoiets", aldus Bansal.

Uit een in 2017 uitgevoerd onderzoek, gepubliceerd in de International Journal of Injury Control and Safety Promotion, bleek ook al dat in de periode 2014 tot medio 2016 in 52 landen zeker 75 selfiedoden zijn gevallen 'tijdens een poging een selfie te maken'. Een van de onderzoekers zei destijds al dat het om een 'door de mens gecreëerde ramp' gaat.

Zie hieronder een video met een aantal van de meest risicovolle selfies ooit.


zie ook Zie ook:Reageren  Reageren
comments powered by Disqus

Meer nieuws  Laatste nieuws
25-02Sony kondigt nieuwe Xperia-smartphones aan

21-02Kia presenteert elektrische conceptcar op Autosalon Genève

21-02Samsung lanceert opvouwbare smartphone Galaxy Fold op 3 mei (video)

20-02Xiaomi Mi 9 met 48 megapixel camera en Snapdragon 855 aangekondigd

20-02Nieuwe Parijs-map voor Overwatch is live (video)

19-02Archos kondigt smartphone 'Diamond' aan

19-02Panasonic introduceert compactcamera Lumix TZ95 (video)

18-02Website toont griezelig echt lijkende niet bestaande mensen

 
Categorieën
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Automatisch remsysteem Tesla voorkomt ongeluk
Automatisch remsysteem Tesla voorkomt ongeluk
Anti-Earthquake Bed kan je leven redden bij aardbeving
Anti-Earthquake Bed kan je leven redden bij aardbeving
Drone sloopt wespennest
Drone sloopt wespennest
Hoe ziet de brandweerwagen van de toekomst eruit?
Hoe ziet de brandweerwagen van de toekomst eruit?
 Meer leuke filmpjes 
Veel gelezen
Fortnite-speler Ninja verdient minstens half miljoen euro per maand
Fortnite-speler Ninja verdient minstens half miljoen euro per maandDe bekende Fortnite-speler 'Ninja' verdient minimaal bijna een half miljoen euro (560 duizend dollar) per maand aan zijn streams op Twitch. Fortnite is de populairste game van dit moment en »
Chinese smartphones
UMIDIGI lanceert S3 Pro  <img src='images4/icon_video.png' border='0'> UMIDIGI lanceert S3 Pro
Eerste hands-on video Ulefone Armor 3  <img src='images4/icon_video.png' border='0'> Eerste hands-on video Ulefone Armor 3
Xiaomi's gamingsmartphone Black Shark komt naar Europa Xiaomi's gamingsmartphone Black Shark komt naar Europa
Oppo lanceert mid-range smartphone K1 in China Oppo lanceert mid-range smartphone K1 in China
 Meer nieuws over Chinese smartphones 
Nostalgie
HTC introduceert TyTN II
HTC introduceert TyTN IIHTC heeft vandaag de TyTN II geïntroduceerd. Het tweede toestel in de TyTN-serie biedt de zakelijke gebruiker nog meer mobiele functionaliteit. Zo bevat het toestel een 'laptopmodus' waardoor het beeldscherm ten opzichte van het toetsenbord naar boven kan worden gekanteld. Ook is het toestel voorzien van een 2,8 inch touchscreen, HSDPA-connectiviteit, een 3 megapixel camera, een QWERTY-toetsenbord, een scroll-wheel, Wifi en GPS. »
Volg Gadgetzone 

GADGETZONE © 2005-2019
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy

Twitter Facebook RSS-feed