Sinds enkele jaren zijn er zogeheten Android mini-pc's te koop, kleine apparaatjes die je via een hdmi-poort in je tv kunt pluggen. Omdat ze draaien op Android, kun je er in principe heel veel mee doen: van films en muziek afspelen tot internetten en gamen. Gadgetzone kreeg onlangs de MK809 III B toegestuurd om uit te proberen.
Specs en eerste indruk
De MK809 III B is een merkloze Android-mini-pc uit China die bij DealeXtreme verkrijgbaar is voor slechts 36 euro. Als je naar die prijs kijkt, dan zijn de specificaties best indrukwekkend:
- Android 4.2
- quad-core RK3188-processor
- quad-core Mali 400M videochip
- 2 GB werkgeheugen
- 8 GB opslagcapaciteit
- Wi-Fi 802.11 b/g/n
- Bluetooth 3.0
- HDMI 1.4
- microD-kaartlezer
- USB2.0-poort, twee microUSB-poorten
- Full HD output
De MK809 III B wordt geleverd in een stevig doosje met daarin een kort HDMI-kabeltje, een usb-kabel, een netstroomadapter en een summiere (Engelstalige) handleiding. Het apparaatje weegt bijna niks en voelt en oogt enigszins goedkoop (de behuizing is niet helemaal mooi gesloten rond een usb-poort en beweegt/kraakt een beetje als je er met je vingers in knijpt. De hdmi-plug wordt wel mooi beschermd door middel van een afneembaar kapje.
Plug & Play
Het installeren van de MK809 III B is supersimpel. Je stopt 'm in een hdmi-poort van je tv en steekt de stekker in het stopcontact, vervolgens zijn het alleen maar wat standaard Android-instellingen die je voorgeschoteld krijgt, zoals het instellen van een Wi-Fi-verbinding, je Google-account en de taal. De mini-pc wordt standaard geleverd met Google Play, dus je kunt direct beginnen met het downloaden van al je favoriete apps.
Bediening
Voor de bediening zijn er diverse mogelijkheden. Het eenvoudigste is om een standaard pc-muis aan te sluiten op de usb-poort. Je kunt ook een usb-hubje in die poort pluggen, zodat je naast een muis ook nog een toetsenbord kunt aansluiten. Omdat de MK809 III B is voorzien van Bluetooth (vandaar de B), kun je tevens een Bluetooth-afstandsbediening of -toetsenbordje gebruiken. Tot slot is het ook nog mogelijk om een (gratis) app te downloaden op je Android-smartphone, zodat je je smartphone als afstandsbediening kunt gebruiken. Deze maakt verbinding via het Wi-Fi-netwerk en werkt op zich wel, maar het is toch aan te raden om er een Bluetooth-afstandsbediening (liefst met QWERTY-toetsenbordje) bij te kopen.
Op het apparaatje zelf zitten verder geen knopjes. Ook geen aan/uitknop dus. Dat betekent dat je de MK809 III B alleen softwarematig uit kunt zetten en hem alleen weer aan kunt zetten door de stekker eruit te trekken en er weer in te doen. Voor sommigen zal dit wellicht een probleem zijn, ook omdat er inmiddels soortgelijke apparaatjes te koop zijn die wel een fysieke aan/uitknop hebben.
Mediaspeler
Een mini-pc als de MK809 III B wordt het meest gebruikt als mediaspeler. Om die reden zit er naast de standaard Android-'launcher' ook een tweede launcher op met een zeer eenvoudige interface die direct toegang geeft tot bijvoorbeeld de voorgeïnstalleerde mediaspeler-app. Deze launcher staat niet als 'default' ingesteld, dus als je de MK809 III B voor het eerst opstart krijgt je direct de keuze om voortaan de standaard Android-interface te blijven gebruiken of de vereenvoudigde media-interface. Als je geen keuze maakt, krijg je elke keer deze keuze als je op de home-knop klikt.
Een populaire app om video's mee af te spelen is het veelgeprezen XBMC. Deze staat standaard op de MK809 III B. Via XBMC kun je video's afspelen vanaf diverse bronnen, zoals externe hardware en apparaten in je thuisnetwerk.
Uiteraard kun je ook simpelweg video's en muziek afspelen vanaf een usb-stick of een geheugenkaartje (microSD) en ook via de standaard Explorer-app kun je ook mediabestanden afspelen vanaf apparaten in je thuisnetwerk. Tot slot kun je natuurlijk apps installeren als Netflix, Youtube en Spotify.
Video's afspelen
Een van de belangrijkste redenen waarom mensen een apparaatje kopen zoals deze, is voor het afspelen van video's. En daar scoort de MK809 III B in deze test erg goed op. We hebben diverse bestanden uitgeprobeerd en alles werd perfect afgespeeld, waaronder ook mkv-bestanden in Full HD.
Ook het afspelen van bestanden vanaf apparaten in het thuisnetwerk ging prima. Het apparaatje vond direct een Western Digital-mediaspeler in het netwerk en zonder enige problemen was het mogelijk om video’s af te spelen (ook Full HD) vanaf de daarop aangesloten externe harddisk.
Streaming video en muziek
Sommigen zouden de MK809 III B misschien speciaal willen aanschaffen om er Netflix op te kijken, maar hiervoor lijkt het apparaatje iets minder geschikt. Voor deze test probeerden we op verschillende momenten een aantal films uit en dat ging niet altijd helemaal vlekkeloos. Met het geluid is vreemd genoeg helemaal niets mis, maar het beeld is soms ietsje schokkerig. Het is zeker niet extreem, maar er zijn mensen die zich eraan zouden kunnen ergeren.
Een app als RTL XL daarentegen werkt helemáál niet goed. Het streamen van een programma begint goed, maar al vrij snel begint het beeld te haperen of staat het zelfs helemaal stil, terwijl het geluid wel gewoon verder gaat. Dit komt doordat de MK809 waarschijnlijk HTTP Live Streaming niet goed ondersteunt. Ook de videostream in een app als 3FM werkt niet.
Het kijken van een HD filmpje op YouTube daarentegen ging wel perfect en ook het afspelen van streaming muziek via een service als Spotify werkt naar behoren. Voor wie dus op zoek is naar een betaalbare manier om zijn Spotify-muziekcollectie af te spelen via de speakers van je tv en/of audio-installatie, kan de MK809 III B dus zeker een optie zijn.
Games
De MK809 III B is ook goed te gebruiken als 'gameconsole', hoewel de echt zware games wellicht wat teveel gevraagd zijn voor de RK3188-processor met de Mali 400M-videochip. De meeste games zullen echter prima werken en een spel als GT Racing 2, dat toch nog behoorlijk mooie graphics heeft, draait perfect op de MK809 III B. Alleen moet je voor de bediening dan natuurlijk wel een Bluetooth-gamepad of 'air mouse' hebben, want via je smartphone is het niet te doen.
Conclusie
De conclusie die kan worden getrokken is dat voor een apparaatje van 36 euro de MK809 III B simpelweg geweldig is. Je kunt 'm prima gebruiken als mediaspeler waarmee je ook zeer eenvoudig toegang hebt tot alle bestanden in je thuisnetwerk. Uiteraard is het ook erg leuk dat je alle mogelijkheden van Android en de apps in Google Play tot je beschikking hebt. Daardoor kun je bijvoorbeeld filmpjes op YouTube kijken en muziek luisteren via Spotify. Ook gamen behoort tot de mogelijkheden.
Minpuntjes zijn het ontbreken van een fysieke aan/uitknop, de wat goedkope behuizing en de niet helemaal vlekkeloze werking van Netflix. Tot slot is de MK809 III B ook niet echt geschikt voor de zwaarste games, maar dat kan ook echt niet voor deze prijs.
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »