Gadgetzone.nl - Home

Review 3-in-1 Universal Lens voor smartphones

 24 juni 2014 21:43:34, door Eelko de Vos,  


De camera op een smartphone is meestal prettig, maar laat nogal eens qua hoekgrootte te wensen over. Binnenshuis krijg je net niet de hele feestvreugde in beeld terwijl je al achteruit in de hoek van de kamer staat om iedereen in beeld te krijgen. Een paar groothoeklensjes zijn dan erg prettig. Laten we een paar van deze lenzen maar eens onder de loep nemen.

Voor 9 euro is het bij DX.com mogelijk om een setje van twee lenzen te kopen, waarmee je een groothoekeffect, een fish-eye- en macromogelijkheid krijgt volgens de aanprijzingen. Is dat ook zo?Verpakking en eerste indruk
De verpakking was helaas flink beschadigd toen het bij ons werd afgeleverd. Het kartonnen doosje was gescheurd en de plastic inhoud was gaan schuiven. Gelukkig waren de lenzen nog blijven zitten in hun plastic omhulsel dus was er geen schade aan de artikelen zelf.

In gebroken Engels heeft de producent getracht om met pretentieuze volzinnen de gebruiksaanwijzing op de achterkant te plaatsen. "This is very applicable three lenses" verwart iets aangezien er slechts twee lenzen geleverd worden in dit doosje. Maar dat zal de pret niet drukken.

De lensjes zien er netjes uit. Ietwat dik maar het is meteen duidelijk hoe ze bevestigd moeten worden op de clip, die je over je telefoon heen klemt. De clip zelf klemt erg sterk. Zo sterk zelfs, dat er even twijfel rijst of deze klem het frontje van de telefoon niet kapot zal drukken. Wat tests en de verzekering van kenners toont dat dat echt niet het geval is. Verder zit er nog een klein zwart zakje en twee plastic zwarte kapjes bij de lensjes, om ze in te bewaren.

Gebruik
De clip zit stevig op het toestel en met een beetje manoeuvreren zit het lensje altijd netjes recht voor de camera. Wel is het zaak om op te blijven letten, want een kleine verschuiving van de clip zorgt er voor dat de randen van de lens zichtbaar worden voor de camera. Maar je kan gewoon door de lens naar het cameraatje kijken en zien dat de lens goed zit of niet. Je hoeft niet moeilijk te doen door de clip te verschuiven en op je beeldschermpje kijken of het goed gaat.

De clip continu op het toestel laten zitten is trouwens geen optie. Het kan, maar het toestel in je broekzak hebben met deze clip erop, is geen pretje voor zowel jezelf als het toestel. Na ieder gebruik moet de clip dus wel verwijderd worden, als je je toestel weer wegstopt.

Het wisselen van lenzen moet gebeuren als je de clip los hebt van het toestel. Maar ook dat lukt uiteindelijk in een seconde of tien. De schroefdraden werken soepeltjes en het is geen probleem om de lenzen vaker te wisselen tijdens bijvoorbeeld een wandeling buiten. Het bijgeleverde zakje blijkt toch wel erg handig en zorgt voor een veilige opbergplek waaruit de lenzen niet verloren kunnen worden.

De zwarte kapjes zijn helaas niet zo goed als verwacht. Als je ze op de lens klikt, schieten ze er snel weer af. Zelfs als je ze dichtgeklikt in het zakje doet, schieten ze los en liggen de lensjes onbeschermd in het zakje. Dit is een krasgevaar, maar het zal in het dagelijks gebruik waarschijnlijk weinig problemen geven. Bij ons in ieder geval niet.

Wel een punt van aandacht is de fish-eye-lens. Deze bleek bij het losdraaien van de clip plots uit elkaar te vallen, omdat de schroefdraad van deze lens ook los kwam. Dit gaf ons de gelegenheid om de lens even van binnen te bekijken, wat interessant maar ook verwonderlijk was. Gelukkig is de lens eenvoudig weer in elkaar te zetten en na wat steviger aandraaien is de lens daarna niet meer los gekomen.Macro
De macro-effecten zijn met lens nauwelijks beter dan zonder, met het toestel waarmee we getest hebben (een Samsung Galaxy S3). De focus met lens is zelfs wat slechter dan zonder, dus daarvoor zullen we deze lenzen zeker niet gebruiken.

Groothoek
De groothoeklens geeft een vergroting van 0.67. Dit geeft inderdaad een iets grotere beeldhoek dan de standaard camera. De vertekening aan de zijkanten is op te merken als je er op let. Er is geen probleem met de autofocus van het toestel, noch lijkt het beeld vertroebeld te worden door deze lens. Al met al is het inderdaad soms prettig om deze lens te gebruiken als je een wat bredere en hogere blik op de wereld wilt vastleggen. Het effect lijkt marginaal, maar is stiekem toch meer waard dan je verwacht.Fish-Eye
De fish-eye lens is toch wel favoriet. Hiermee is het groothoekeffect heel duidelijk. De foto's die hiermee geschoten worden, hebben een grote beeldhoek waardoor het onderwerp veel meer met alle omgeving vereeuwigd wordt. De fish-eye lens blijkt goed te werken maar heeft wel wat slechte effecten op de beeldkwaliteit. De beeldvertekening is natuurlijk sterk, maar dat hoort bij een fish-eye-lens. Dat is vooral met filmpjes helemaal grappig. Kinderen vinden dit trouwens een van de leukste effecten en lachen zich slap als je met je telefoontje dit soort vertekende videootjes maakt van hun hoofden.Kwaliteit
De kwaliteit van de lenzen is redelijk te noemen. Verwacht je de kwaliteit van een groothoeklens van een spiegelreflexcamera, dan ben je natuurlijk aan het verkeerde adres. Maar verwacht je met je telefoon nu meer beeld te krijgen, dan zit je erg goed. De vertekening aan de zijkanten is natuurlijk duidelijk tot groot, maar dat hoort bij dit soort lenzen. Naast de vertekening is bij de fish-eye-lens ook het licht en de scherpte sterk aangetast waardoor de zijkanten van de foto's waziger worden. Het levert dus rare effecten op waarbij rechte gebouwen plots in grote bochten gebouwd lijken te zijn, maar ook in een bepaald lichthoek veel onscherper worden. Gezichten die dichtbij komen of mensen die aan de zijkant van het beeld staan, krijgen dan angstaanjagend rare (spook-)vormen.

Conclusie
Hoewel de lensjes vrij eenvoudig zijn uitgevoerd, is het geheel robuuster dan verwacht. De clip zit erg stevig en verschuift nauwelijks tijdens het gebruik, waardoor het prettig werken is met dit setje. Beide lenzen hebben het verwachte effect en zijn prima rond te dragen als extraatje voor als je je weer eens ergert aan je reguliere camera op je telefoon of tablet. Zeker de groothoeklens heeft meerwaarde omdat het de foto's daadwerkelijk meer plek geeft. De fish-eye is grappig maar niet bedoeld voor serieuze foto's vanwege de geïntroduceerde onscherpte en kleurvertekening. De macrofunctie van de lenzen is niet echt prijzenswaardig, maar voor de negen euro die je er voor neertelt is dit een prima aanschaf.

zie ook Zie ook:
Review Pressy-kloon HelloKlick, een handige smartphone-accessoire
Review waterbestendig toetsenbord Sibyl J-1
Review iPega Bluetooth-gamecontroller (video)
Review Bluetooth-koptelefoon BeeWi BBH200
Review oplaadmat Duracell myGridReageren  Reageren
comments powered by Disqus

Meer nieuws  Laatste nieuws
16-08Dell vraagt patent aan voor 'opvouwbare' pc

16-08AEG komt met 'ultrasonische' Vlekkenpen

25-02Peugeot introduceert nieuwe 208 met elektrische aandrijving

25-02Sony kondigt nieuwe Xperia-smartphones aan

21-02Kia presenteert elektrische conceptcar op Autosalon Genève

21-02Samsung lanceert opvouwbare smartphone Galaxy Fold op 3 mei (video)

20-02Xiaomi Mi 9 met 48 megapixel camera en Snapdragon 855 aangekondigd

20-02Nieuwe Parijs-map voor Overwatch is live (video)

 
Categorieën
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Automatisch remsysteem Tesla voorkomt ongeluk
Automatisch remsysteem Tesla voorkomt ongeluk
Anti-Earthquake Bed kan je leven redden bij aardbeving
Anti-Earthquake Bed kan je leven redden bij aardbeving
Drone sloopt wespennest
Drone sloopt wespennest
Hoe ziet de brandweerwagen van de toekomst eruit?
Hoe ziet de brandweerwagen van de toekomst eruit?
 Meer leuke filmpjes 
Veel gelezen
Fortnite-speler Ninja verdient minstens half miljoen euro per maand
Fortnite-speler Ninja verdient minstens half miljoen euro per maandDe bekende Fortnite-speler 'Ninja' verdient minimaal bijna een half miljoen euro (560 duizend dollar) per maand aan zijn streams op Twitch. Fortnite is de populairste game van dit moment en »
Chinese smartphones
UMIDIGI lanceert S3 Pro  <img src='images4/icon_video.png' border='0'> UMIDIGI lanceert S3 Pro
Eerste hands-on video Ulefone Armor 3  <img src='images4/icon_video.png' border='0'> Eerste hands-on video Ulefone Armor 3
Xiaomi's gamingsmartphone Black Shark komt naar Europa Xiaomi's gamingsmartphone Black Shark komt naar Europa
Oppo lanceert mid-range smartphone K1 in China Oppo lanceert mid-range smartphone K1 in China
 Meer nieuws over Chinese smartphones 
Nostalgie
Zwarte 8GB Nokia N95 nu officieel
Zwarte 8GB Nokia N95 nu officieelNokia heeft vandaag eindelijk de zwarte N95 met 8GB geheugen officieel aangekondigd. Er gingen al geruchten dat dit toestel eraan zat te komen. De N95 biedt onder meer een 2,8 inch display, 5 megapixel camera, Wifi, GPS en een microSD-slot. Het toestel ligt vanaf oktober in de winkel. »
Volg Gadgetzone 

GADGETZONE © 2005-2019
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy

Twitter Facebook RSS-feed