Hoewel je op een smartphone prima kunt gamen, laat bij sommige games de bediening via het touchscreen nogal te wensen over. Om die reden zijn Bluetooth-gamecontrollers uitgevonden, waarmee je je smartphone kunt omtoveren in een echte portable gameconsole. Van DealeXtreme mochten wij zo'n gamecontroller uittesten: de iPega Wireless Bluetooth Controller (PG-9017).
Zoals gezegd, op een smartphone kun je prima gamen, zeker als het gaat om casual games, maar wil je echt wat presteren in bijvoorbeeld een first person shooter, dan loop je toch tegen de vaak lastige bediening via het touchscreen aan. Je hebt dan gewoon echte, fysieke knoppen, een d-pad en eventueel thumbsticks nodig. Bovendien ligt een smartphone ook niet altijd lekker in de hand voor langdurige gamesessies. Een fysieke gamecontroller als accessoire bij je smartphone kan uitkomst bieden.
De iPega PG-9017 is zo’n controller en is een relatief goedkoop apparaatje dat bij DX.com verkrijgbaar is voor slechts 21,73 dollar (nog geen 16 euro). Maar is het ook wat?
Verpakking en eerste indruk
De controller wordt geleverd in een stevig plastic doosje met een vrij lange microUSB-kabel en een summiere handleiding in het Engels en Chinees. In de handleiding staat een QR-code, die naar een website leidt waar je eventueel een aantal apps kunt downloaden. De usb-kabel is voor het opladen van de iPega, die is voorzien van een ingebouwde oplaadbare batterij.
De iPega ziet er iets compacter uit dan verwacht en is erg licht, hetgeen prima is omdat je er ook nog een smartphone (maximaal 5,5 inch) op moet klikken. Het apparaatje heeft best een leuk design en is voorzien van alle bekende controllerknoppen, waaronder twee schouderknoppen. Daarnaast zitten er zelfs twee analoge thumbsticks op. Bij nadere inspectie is wel te zien dat niet overal voor de meest luxe plasticsoorten is gekozen; het voelt een beetje goedkoop aan hier en daar. Maar hinderlijk is dit niet. Er zitten ook nog twee oranje led-lampjes op, een voor als de iPega wordt opgeladen en een voor de status van de Bluetooth-verbinding.
Koppelen
De iPega is via Bluetooth zeer eenvoudig te koppelen aan je smartphone, of dat nu een Android-toestel of een iPhone is. Mochten er problemen zijn, dan staan in de handleiding wat tips waarmee je die mogelijk kunt oplossen. Hoewel de iPega compatibel is met de meeste Android-apparaten en zeker de meest gangbare smartphones, werkt de controller toch niet met álle apparaten. Voor deze test is succesvol verbinding gemaakt met een iPhone 5 en een Samsung Nexus S. Het lukte niet om de iPega werkend te krijgen met een Asus Memo Pad HD 7 (tablet) en een JiaYu G3 (Chinese smartphone).
Indien er problemen zijn, dan kun je een 'Game Center' app downloaden, waarin je de gamecontroller kunt testen. In die app kun je ook een groot aantal Aziatische games downloaden.
Games
Maar dan nu het belangrijkste: kun je lekker gamen met de iPega? Om dit te kunnen testen, heb je games nodig die compatibel zijn en die zijn er genoeg. Zeker voor Android zijn zeer veel games te vinden waarbij je de iPega kunt gebruiken. Toch zul je ook games tegenkomen die niet met de iPega overweg kunnen. Zo blijken Real Racing 3 en Die Hard niet compatibel te zijn. Games waarbij de iPega wel goed werkt, zijn onder meer GT Racing 2, Shadowgun, Dungeon Hunter 3, SoulCraft, Zenonia 4 en Temple Run. Ook probeerden we een emulator met succes uit, te weten SuperGNES Lite.
In de meeste games is de controller automatisch goed ingesteld en hoef je niets te doen, maar in sommige games en in de emulator moet je eerst even de functies van de knoppen instellen voordat je gaat spelen.
Gebruik
Gamen met de iPega is een verademing vergeleken bij de bediening via het touchscreen. Zeker bij games als Shadowgun en Dungeon Hunter. Maar ook GT Racing 2 speelt veel fijner als je de thumbsticks gebruikt. Die hadden overigens wel ietsje soepeler gemogen, maar daar wen je al snel aan. Als je de iPega eenmaal met de SuperGNES emulator hebt gebruikt, dan wil je eigenlijk niet meer zonder.
Toch zijn er ook wel een paar kleine verbeterpuntjes te bedenken. Zo zorgt de vorm van de Samsung Nexus, die aan de achterkant onderaan een wat dikker, uitstekend deel heeft, voor een probleempje met de rechter schouderknop. Dat uitstekende deel van de Nexus S zit precies tegen die knop aan, waardoor deze ´vast´ komt te zitten. Door de Nexus S ietsje naar rechts te schuiven is het probleem echter opgelost. Bij toestellen met een rechte achterkant zal dit probleem nooit voorkomen.
Tot slot valt ook het vrij harde, enigszins 'hol' klinkende klikgeluid wel op bij de d-pad en in iets minder mate bij de schouderknoppen. Hieraan merk je wel dat je niet een van de duurste controllers in je handen hebt.
Conclusie
De iPega PG-9017 doet precies waarvoor hij bedoeld is: gamen op een smartphone een stuk prettiger maken. Zeker voor first person shooters, role playing games, racegames en emulators is de controller zeker aan te raden. Het apparaatje voelt weliswaar hier en daar een beetje goedkoop aan en de analoge sticks hadden wat soepeler gemogen, maar met het oog op de prijs van 16 euro mag je daar eigenlijk niet over klagen. De iPega is gewoon een fijne accessoire voor iedereen die graag op zijn smartphone gamet.
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »