Gadgetzone.nl - Home

Een kijkje achter de schermen bij het IMAX-theater (video)

  1 juli 2011 23:18:21, door Robert Hagen,  


Gadgetzone was onlangs een van de uitverkorenen voor een exclusief kijkje 'achter de schermen' van de IMAX-bioscoopzaal in Pathé Schouwburgplein Rotterdam. Tijdens de rondleiding kregen we de normale digitale filmprojectors te zien en natuurlijk ook de enorme IMAX-projectoren. Vervolgens werden we getrakteerd op 'Transformers 3: Dark of the Moon', een film die echt voor 3D IMAX gemaakt is.

Voordat we de IMAX-projector van dichtbij mochten bewonderen, kregen we eerst een oude analoge en digitale projector te zien. De analoge filmrollen, die eigenlijk vrijwel niet meer worden gebruikt, blijken verbazingwekkend groot en zwaar.





Het was een leuke ervaring om eens tijdens een film achter de projector te staan en door het kleine raam de volle bioscoopzaal in te gluren. Interessant om te zien was het systeem waarmee het hele programma voor een (digitale) filmvertoning in elkaar wordt gezet. Films worden simpelweg geüpload naar een server en voor elke film afzonderlijk wordt in de computer gezet welke trailers, reclamefilmpjes en informatiefilmpjes voorafgaand aan de film worden getoond en in welke volgorde. Ook wordt in het systeem aangegeven wanneer bijvoorbeeld de lichten aan of uit moeten gaan, hetgeen dus allemaal automatisch gaat.





IMAX
En toen kregen we dan eindelijk de IMAX-apparatuur te zien waarmee films, al dan niet in 3D, op een enorm doek worden geprojecteerd. In de IMAX-zaal is alle apparatuur van IMAX, dus ook alle surroundluidsprekers - goed voor een vermogen van maar liefst 12000 watt. Van die luidsprekers bevindt zich een aantal achter het doek. Voor IMAX-films worden altijd twee indrukwekkende projectoren gebruikt, die een lichtsterkte hebben van maar liefst 6000 watt. Dat laatste zorgt ervoor dat je ook met een gepolariseerde 3D-bril alles scherp en helder blijft zien. De bediening gaat grotendeels via een zuil met een touchscreen.





Een monteur die de rondleiding gaf, kwam met wat verrassende feitjes. Zo staan alle films die in de bioscoop worden gedraaid op een server met een opslagcapaciteit van slechts 2TB. Een IMAX 3D-film als Transformers 3, is tussen de 200 en 300GB groot en wordt op harde schijf aangeleverd. Films kunnen dus niet eeuwig op de server blijven staan en die moet dan ook continu worden 'opgeschoond'. Ook blijkt de server wel eens vast te lopen, net als een normale computer, maar dit levert gelukkig zelden problemen op.








Meer foto's zijn te vinden op onze Facebookpagina. Hieronder een filmpje van de rondleiding zoals die in Amsterdam werd gegeven.





Transformers 3: Dark of the Moon in 3D
De film die wij kregen voorgeschoteld, Transformers 3, was natuurlijk bij uitstek geschikt om in 3D te zien op het grote IMAX-scherm. Sterker nog, de film is er voor gemaakt. Het is in het begin wel even wennen, maar al snel spatten de 3D-beelden van het scherm en zit je echt 'in' de film. De gevechten tussen de Autobots en Decepticons komen nu ook een stuk beter tot hun recht dan in de voorgaande twee delen en het is uiteraard niet vervelend om de vrouwelijke vormen van hoofdrolspeelster Rosie Huntington-Whiteley in 3D te zien.

Het verhaal stelt echter helaas weer niet zo veel voor, hetgeen we van regisseur Michael Bay gewend zijn. Bay richt zich opnieuw volledig op de actie, spectaculaire special effects en veel close-ups van Huntington-Whiteley. De film begint vrij rustig met oude beelden van de eerste landing op de maan, waar een geheime vondst blijkt te zijn gedaan. Daarna krijgen we in hoog tempo te zien dat de slechte Decepticons een ingenieuze manier hebben gevonden om een heel leger uit de ruimte naar de aarde te teleporteren, met als doel om onze planeet over te nemen. Sam Witwicky, die ondanks zijn eerdere heldendaden door niemand meer serieus wordt genomen, ziet natuurlijk als enige wat er aan de hand is en zoekt zijn oude maat Bumblebee en de andere Autobots weer op om samen met hen ten strijde te trekken. Tussendoor moet hij ook nog zijn vriendinnetje zien te redden in een stad die door de Decepticons volledig aan gort wordt geschoten.

Als je intelligente dialogen en een meeslepend verhaal zoekt, dan ben je bij Transformers 3 aan het verkeerde adres, wil je echter vooral spectaculaire actie, indrukwekkende 3D-beelden en wat flauwe humor, dan moet je zeker gaan!







zie ook Zie ook:
Rugzak OnePlus Explorer heeft niet alleen ruimte voor je smartphone
Geen afleiding tijdens het schrijven met de Freewrite Traveler (video)
Iedereen kan skateboarden met nieuw elektrisch skateboard van Tomoloo (video)
Met Bitcoin-kersttrui heb je zeker de lelijkste kersttrui van iedereen
Verander je tv in een Chrome-pc met de Google Chromebit-dongle
Kijk hoe een cd explodeert bij een opname met 170.000 beelden per seconde (video)



Reageren  Reageren
comments powered by Disqus

Gearchiveerde reacties  Gearchiveerde reacties (1)
02.07.2011 16:25 • muisje88
wat ook een fette ervaring is is het,
half rond scherm.
http://www.omniversum.nl/nl.aspx

 
Meer nieuws  Laatste nieuws
28-02Oppo onthult nieuwe OPPO Air Glass 3 (video)

27-02Teufel introduceert draadloze in-ears AIRY TWS 2

27-02Apple zet streep door 'Apple Car'

26-02Renault kondigt betaalbare Renault 5 E-Tech Electric aan

26-02Zeeman opent brandstore in Roblox (video)

06-12Robot Ameca vertoont meer menselijke gezichtsuitdrukkingen (video)

14-10Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa

20-02Nieuw boek over ontstaan en succes Guerilla Games

 
Filter:
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
 Meer toffe filmpjes 
Veel gelezen
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggen Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van Samsung SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »


 

GADGETZONE © 2005-2024
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy