In Japan heeft NTT DoCoMo een mobiele telefoon op de markt gebracht die de spraak van een beller kan vertragen. Je hoeft alleen maar tijdens het bellen een knopje in te drukken en je gesprekspartner spreekt meteen bijna twee keer zo langzaam.
Omdat er natuurlijk niet echt langzamer gesproken wordt maar alleen het geluid met vertraging wordt doorgegeven, zouden er behoorlijke wachttijden kunnen ontstaan voor de beller wiens spraak vertraagd wordt. Dit wordt echter opgelost met een maximale vertragingstijd van 1 seconde tussen de originele en de vertraagde spraak. Wanneer de vertraging de 1 seconde overtreft, wordt de vertragingsfunctie automatisch uitgezet.
Een dergelijke telefoon kan erg handig zijn voor als je mensen kent die zeer snel praten, of als je met iemand uit het buitenland belt (iemand uit Frankrijk of Spanje bijvoorbeeld), of als je op het platteland woont en met iemand uit de Randstad belt (uit onderzoek van het Centrum voor Nederlandse Taal en Spraak blijkt dat Randstedelingen veel sneller praten dan mensen op het platteland. Gemiddeld komen er 5,4 lettergrepen per seconden uit de monde van iemand uit de Randstad, terwijl het gemiddelde in Nederland op 5,0 lettergrepen ligt. In Vlaanderen ligt het gemiddelde slechts op 4,2 lettergrepen op seconde).
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »