De Deen Jakob Nielsen, die door The New York Times 'de goeroe van website-usability' wordt genoemd, heeft forse kritiek geuit op de interface van de iPad. In een 93 pagina's tellend rapport veegt hij de vloer aan met de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat. Zo zijn de interfaces van apps inconsistent en worden vaak fouten gemaakt doordat je per ongeluk bepaalde bewegingen maakt.
Volgens Nielsen, die voor zijn onderzoek onder meer een groot aantal apps liet testen, is de iPhone-interface van de iPad bepaald geen pluspunt en werken features die van zijn kleinere broertje zijn overgenomen minder goed op het grotere scherm. Nielsen gaat zelfs zo ver dat hij spreekt van "een usability-probleem dat we sinds halverwege de jaren negentig niet meer hebben gezien: gebruikers weten niet waar ze kunnen klikken."
Een van de vele voorbeelden die hij noemt is het aanraken van een foto, dat in verschillende apps vijf verschillende resultaten kon opleveren: er gebeurt niets, de foto wordt vergroot, er wordt gelinkt naar een pagina met details, er komen meer foto's tevoorschijn of er komt een pop-up met meer navigatiemogelijkheden. Die laatste mogelijkheid werd bijvoorbeeld gebruikt in de app van USA Today en werd door geen enkele gebruiker ontdekt.
Nielsen stelt wel dat er nog iets aan de problemen gedaan kan worden. Zo raadt hij aan dat bepaalde interactieve delen duidelijker worden afgebakend. Ook vindt hij onder meer dat er ondersteuning moet komen van standaardnavigatie, inclusief een 'back'-feature, klikbare headlines en een homepagina voor applicaties.
Een samenvatting van het rapport is hier te vinden en het volledige rapport staat hier.
12.05.2010 11:18• thomas9150 ieder zijn eigen mening maar komaan 93 pg's over waarom de ipad suckt ?? ik persoonlijk vind de ipad wel iets hebben maar ik geef liever mijn geld dan aan een ipod/iphone of een macbook pro
13.05.2010 01:12• Edwin Waelbers [b]Thomas,[/b]
Het gaat niet over persoonlijke smaken. Het gaat over usability en da's objectief meetbaar.
[b]Robert,[/b]
'hier' linkjes zijn een voorbeeld van slechte usability. Linkjes kunnen best een goede ankertekst hebben.
'hier' linkjes werken prima en t ziet er ook nog eens beter uit..
en die spam in je post, vind k dan weer zinloos
dus hoe meetbaar is usability nou?
14.05.2010 06:54• Edwin [b]Piloot,[/b]
Neen, die werken niet. Linkjes kunnen best een goede ankertekst hebben, dan worden ze beter begrepen door search engines, door mensen met een visuele beperking, maar ook door gezonde mensen.
Usability is zeker meetbaar en dit op allerlei manieren. Je kan bijvoorbeeld meten hoe snel mensen een taak afronden, hoeveel fouten ze maken, of ze wel klikken op een link of button (bv. zo'n 'hier' link vs. een zinnige link), de algemene conversie, de tijd die ze doorbrengen op een website, ... Je kan zelfs geijkte enquêtes gebruiken en naar mensen hun opinie peilen.
Spam? Zowat alle blogs en websites waar je een commentaar kan achterlaten voorzien automatisch een optie om het adres van je website achter te laten. Dat zijn dan allemaal spam sites?
Het is geen spam, het is een mooie ruil. Ik steek mijn tijd in een commentaartje te schrijven, in ruil krijg ik iets terug.
14.05.2010 09:59• Edwin [b]Piloot,[/b]
En ik ben in goed gezelschap. [i]Ruben Timmerman[/i], toch een autoriteit op het gebied van usability heeft er dezelfde mening op na als ik:
[url=http://www.usarchy.com/2007/06/klik-hier/]Nooit meer “Klik hier” & “Lees verder”[/url]
Kan je weer spam gaan roepen.
14.05.2010 10:50• Robert Edwin, als webredacteur weet ik heel goed dat 'klik hier' linkjes eigenlijk niet mogen als het gaat om usability en ik probeer ze ook zoveel mogelijk te vermijden, maar soms is het gewoon even makkelijk, en zó belangrijk is het nou ook weer niet in dit verband . Gadgetzone heeft geen naam hoog te houden in usability-opzicht, in tegenstelling tot Apple.
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »