Sinds enkele weken worden op tv reclamespotjes uitgezonden voor de PConTV, een nieuw systeem waarmee je 'alles van je pc op tv' kunt bekijken. Het systeem, dat vandaag 100 euro goedkoper is geworden en nu voor 249 euro verkrijgbaar is, kan multimediabestanden vanaf alle computers in huis afspelen op je tv of stereo-installatie.
Ook kun je er je gehele pc-desktop, inclusief bijvoorbeeld een internetbrowser, mee naar je tv-scherm halen. Klinkt interessant, maar hoe werkt dit allemaal? Gadgetzone mocht onlangs even spelen met een testexemplaar.
UITPAKKEN
De PConTV wordt geleverd in een nette doos, waarin alle onderdelen goed zijn verpakt. In de doos vinden we:
- PConTV-kastje
- draadloos toetsenbord
- afstandsbediening
- Power line modem
- componentkabel
- audiokabel
- netwerkkabel
- stroomkabel
- cd met installatiesoftware
- Quickstart handleiding
AANSLUITEN: EEN MAKKIE
Op de achterkant van de doos staat schematisch weergegeven hoe de PConTV kan worden aangesloten. Het is slechts een voorbeeld, want er zijn meerdere mogelijkheden. Het ziet er op het eerste gezicht niet zo gemakkelijk uit en kan de onervaren computergebruiker wellicht een beetje afschrikken. Vooral het feit dat je aan je adsl-modem moet komen zal voor sommigen misschien een drempel zijn. Maar het aansluiten valt heel erg mee.
Als je alle stappen in de duidelijke Quickstart handleiding volgt, dan is het aansluiten werkelijk een fluitje van een cent. In ons geval konden wij het bijgeleverde Power line modem direct op onze Wi-Fi-router aansluiten middels het bijgeleverde netwerkkabeltje. Het modem stop je in het stopcontact in de buurt van de router (of je adsl-modem) en vervolgens sluit je de PConTV aan op een stopcontact bij de tv. Via het stopcontact maakt de PConTV verbinding met het netwerk. In de PConTV dien je ook nog een USB-stickje te pluggen voor de draadloze verbinding met het toetsenbord.
Voor het aansluiten op je tv heb je diverse mogelijkheden (HDMI, Component, VGA) en ook voor het geluid zijn er verschillende aansluitmogelijkheden (RCA, analoog, Digital coax, S/PDIF, Line-out). Bij het systeem wordt een componentkabel en een analoge audiokabel geleverd. Wij gebruikten onze eigen HDMI-kabel.
Het Power line modem heeft vrij forse afmetingen en is een beetje lomp vormgeven. Dit zorgde ervoor dat we hem onmogelijk konden aansluiten op een vrij stopcontact in de buurt van de router. Doordat in het stopcontact onder het vrije stopcontact al een andere stekker was geplugd, paste het modem er simpelweg niet bij. Een verlengsnoer moest uitkomst bieden en dat bleek gelukkig geen enkel probleem.
Vervolgens is het een kwestie van de bijgeleverde software installeren en de PConTV aanzetten. Onderdeel van de software-installatie is een test van de prestaties van je computer. Bepaalde instellingen worden automatisch aangepast op basis van de resultaten van deze test. Dit alles verloopt vlekkeloos. In principe kun je binnen een half uur na het openen van de doos alles al klaar hebben voor gebruik. Wil je meer dan één computer gebruiken voor de PConTV, dan dien je op elke computer de software te installeren.
GEBRUIK
Nadat je de PConTV hebt ingeschakeld, gaat op het apparaat een blauw lichtje branden. In het kastje flikkert af en toe ook nog een lampje en dat blijft zo, ook als het systeem uit staat. Op het scherm verschijnt het hoofdmenu, dat twee mogelijkheden biedt: MyPC en MyTheatre. Met MyPC neem je de hele desktop van je computer over op je tv-scherm. MyTheatre is in een feite een mediaspeler waarmee je video en muziek vanaf je computer naar de tv kunt streamen. Ook kun je foto's bekijken die op je pc zijn opgeslagen.
MyTheatre: de PConTV als mediaspeler
MyTheatre blinkt vooral uit in eenvoud. Je hebt slechts drie opties: MyPhoto, MyVideo en MyMusic. Wat je echter eerst even moet doen, is in de PConTV-software op de computer aangeven in welke mappen je foto's, video's en muziek staan, anders kun je met MyTheater helemaal niets.
MyVideo
Met MyVideo kun je gemakkelijk videobestanden afspelen die op je computer staan. Momenteel worden de formaten avi, wmv, mpeg1/2, wmv, Xvid, DivX, vob en H.264 ondersteund. Via een firmware-update komt daar binnenkort nog .mkv bij. Dit zijn in principe de meest populaire formaten; wij missen alleen .mov een beetje. Wat het wmv-formaat betreft, valt er een kleine kanttekening te plaatsen. Het lukte ons niet om een film in het wmv-formaat af te spelen die we gratis hadden gekregen bij een nieuwe dvd. Mogelijk heeft dit te maken met een vorm van beveiliging.
Het afspelen van video's werkt over het algemeen perfect, ook in full-HD resolutie. De beeldkwaliteit is uitstekend en het afspelen werkt prima. Er moet in het begin wel even gebufferd worden, maar dat is nauwelijks een probleem te noemen. Wel een probleem is dat ondertiteling via .srt-bestanden niet wordt ondersteund, maar volgens Dutchtronics wordt dit nog voor het einde van het jaar opgelost via een firmware-update.
MyMusic
Muziek (mp3, wma, m4a en aac) afspelen doe je eenvoudig via MyMusic. De tracks worden probleemloos afgespeeld, covers van je cd's worden mooi weergegeven en je kunt al je muziek in willekeurige volgorde afspelen (shuffle). Meer mogelijkheden zijn er niet. Wat opvalt en voor sommigen wellicht een beetje storend kan zijn, is dat de nummers niet mooi op elkaar aansluiten. Tussen de nummers duurt het elke keer een paar seconden voordat het volgende nummer start en wordt het scherm ook even helemaal zwart, waarbij onze tv het beeld weer opnieuw instelt; alsof bij elk nummer de muziekspeler opnieuw wordt opgestart. Net als met video's zou dit met buffering te maken kunnen hebben.
MyPhoto
Foto's bekijken via MyFoto werkt vrij aardig. Via een nette interface zie je alle mappen en onderliggende mappen en kun je eenvoudig alle foto's bekijken. Met de afstandsbediening kun je door de foto's navigeren en je kunt ook een slideshow starten. De foto's worden prachtig, haarscherp weergegeven. Wat echter tegenvalt, is de snelheid. Het laden van onze 10 megapixel foto's neemt vrij veel tijd in beslag en als je snel even 500 vakantiefoto's wilt laten zien kan dat best vervelend zijn. Ook jammer is dat tijdens het laden van de volgende foto midden in het scherm een klokje verschijnt, over de vorige foto heen. Hier is niet zo goed over nagedacht. De foto's op zich worden uitstekend weergeven en als je geen haast hebt dan is dit een prima manier om foto's te bekijken, maar wij geven de voorkeur aan een diavoorstelling in Windows via de MyPC-functie (daarover later meer).
MyPC: je pc op je tv
Met MyPC kopieer je als het ware de desktop van je computer naar je tv-scherm. Alles wat je op je computer doet, zie je dus ook op je tv. Via het bijgeleverde draadloze PConTV-toetsenbord kun je de bediening van je pc ook volledig overnemen. In principe kun je op je tv dus alles doen wat je met je pc ook kan. In ons geval moesten we wel eerst even de schermgrootte aanpassen, zodat het beeld precies op het tv-scherm past. Dit is supereenvoudig: het is slechts een kwestie van op de computer even twee balkjes (horizontaal en verticaal) verschuiven.
Bediening
Het bedienen van MyPC gaat in principe via het meegeleverde draadloze toetsenbord. Het is een fijn, compact toetsenbordje met een aantal sneltoetsen en een trackball. Het gebruik van de trackball is even wennen en kan vanwege zijn onnauwkeurigheid vrij frustrerend zijn, vooral als je op een kleine button of link moet klikken. Een leuke gimmick is dat de trackball rood oplicht, maar minder leuk is dat dit licht vervolgens met geen mogelijkheid is uit te schakelen. Het rode lampje blijft continu knipperen, ook als de PConTV uit staat. Dutchtronics zegt hier nog een oplossing voor te zoeken en wijst er ook op dat je via de USB-poort op de PConTV in principe elk toetsenbord kunt aansluiten, evenals een muis.
De bijgeleverde afstandsbediening is prima te gebruiken voor de MyTheatre-functie (ondanks dat 'ie niet altijd even goed reageert), maar in MyPC is het apparaatje erg onhandig. Er zit een aanraakgevoelige muisknop op die nagenoeg onbruikbaar is om ermee te navigeren. Ook onhandig is dat er geen standby-knop op zit. De PConTV kun je dus alleen uitschakelen via de knop op het apparaat zelf.
YouTube en uitzendinggemist.nl
Het belangrijkste voordeel van MyPC is wellicht dat je op je tv-scherm filmpjes van bijvoorbeeld YouTube en uitzendinggemist.nl kunt bekijken. Dit werkt bij ons echter alleen goed als je de ZoomToTV-functie (Z2TV) van de PConTV gebruikt. Gewoon een YouTube-filmpje afspelen in je internetbrowser is niet aan te raden, want dat levert schokkerig beeld op. Met Z2TV is het bekijken van YouTube- of andere flashfilmpjes daarentegen een waar genot. Het systeem detecteert of ergens in beeld een filmpje wordt afgespeeld en plaatst daar een kader omheen. Als je er dan op klikt, wordt het filmpje gebufferd en vervolgens full-screen afgespeeld. Met de full-HD video's die tegenwoordig op YouTube staan is dit een geweldige functie. Je moet er wel een redelijk krachtige pc voor hebben (met dualcore processor).
Ook kun je in de MyPC-modus elk videobestand, zoals avi of wmv, fullscreen afspelen via de zogeheten 'DirectStream'-functie. Dit houdt min of meer in dat de video's gebufferd worden en vervolgens in de MyTheatre-modus worden afgespeeld.
Internetten, e-mailen, foto's bekijken
Ook kun je via MyPC prima allerlei niet al te ingewikkelde dingen doen, zoals internetten, e-mailen, in Office-bestanden werken en foto's bekijken. Het bekijken van foto's in bijvoorbeeld de Windows Verkenner gaat ook perfect. Wij geven hier zelfs de voorkeur aan boven de MyPhoto-functie in MyTheatre.
Games
Het spelen van games op je tv via de PConTV is nagenoeg onmogelijk. Wellicht dat oudere, niet veeleisende games wel werken, maar de nieuwere games zijn niet te spelen via dit systeem. Wie dit toch graag wil, moet even geduld hebben. Dutchtronics zegt namelijk bezig te zijn met een gameversie van de PConTV, die met een andere processor werkt.
MEERDERE PC'S IN HUIS
De PConTV kan met alle pc's in je huis verbinding maken. In ons geval installeerden we de software op een laptop en een desktop-pc die een verdieping hoger staat. Met beide computers kon de PConTV probleemloos verbinding maken. In het menu op je tv-scherm kun je vervolgens eenvoudig kiezen welke computer je gaat benaderen.
USB-POORTEN
De PConTV heeft drie USB-poorten (een voor en twee achter). Eentje wordt gebruikt voor het toetsenbord, op de andere twee kun je bijvoorbeeld een externe harddisk of een USB-stick aansluiten. Voor onze test sloten we een USB-geheugenkaartlezer met een 16GB SD-kaart aan, waar de PConTV prima mee overweg kon. In de MyTheatre-modus waren video's en muziek probleemloos af te spelen en ook foto's werden prima weergegeven.
CONCLUSIE
De PConTV is in principe een prachtig systeem. Je kunt via de MyTheatre-functie eenvoudig films en muziek vanaf je pc op je tv of stereo afspelen. De beeldkwaliteit is zeer goed, vooral als je films in full-HD afspeelt. Ook het full-screen kunnen afspelen van bijvoorbeeld YouTube-filmpjes of programma's op uitzendinggemist.nl is een groot pluspunt. Daarnaast kun je eenvoudiger dan ooit je digitale foto's aan je vrienden en familie laten zien en kun je ook op je tv-scherm internetten, e-mailen en chatten. En dit alles vanaf elke pc in huis. Ook het aansluiten en instellen is een fluitje van een cent.
Het systeem heeft als voordeel ten opzichte van een (goedkopere) mediaspeler dat je er veel meer mee kunt doen en dat je bijvoorbeeld gedownloade video's direct kunt bekijken zonder dat je ze eerst over moet zetten naar een ander apparaat. Ook is PConTV handig voor als je geen pc of laptop in de buurt van je tv wilt hebben en geen zin hebt om allerlei kabels door je huis aan te leggen.
Toch zijn er ook wat minpuntjes te noemen. Zo laat de snelheid van het systeem soms te wensen over (bij het navigeren door de menu's of het bekijken van foto's). Ook valt op de bediening wat aan te merken, met name als het gaat om de onhandige trackball en dito afstandbediening (hetgeen kan worden opgelost door je eigen toetsenbord te gebruiken). Daarnaast is de slogan dat je 'alles' van je pc op je tv kunt krijgen in onze ogen niet helemaal correct. In de MyPC-modus wordt de desktop van je pc weliswaar keurig op je tv weergegeven en gaat internetten en e-mailen allemaal prima, maar zodra je wat zwaardere toepassingen gaat gebruiken, gaat het een beetje mis. Het bekijken van Flash-filmpjes op YouTube bijvoorbeeld kan in feite alleen als je de speciale ZoomToTV-functie gebruikt, waarbij de filmpjes eerst gebufferd worden. Voor het afspelen van videobestanden ben je aangewezen op de DirectStream-functie (ook met buffering) en zelfs mp3's afspelen werkt niet lekker. Hiervoor moet je de eenvoudige muziekspeler in de MyTheatre-modus gebruiken.
Wel belangrijk om te vermelden is dat Dutchtronics zeer actief is met het uitbrengen van firmware-updates, waarmee het een en ander wordt verbeterd en nieuwe mogelijkheden worden toegevoegd. De clientsoftware is gemakkelijk te downloaden op de overzichtelijke website en het updaten is ook zeer eenvoudig. Al met al kan de PConTV met zijn prijs van 249 euro voor veel mensen een aantrekkelijk systeem zijn, zeker als je op een simpele manier naar (al dan niet gedownloade) full-HD video's wil kijken en behoefte hebt aan internet op je tv.
22.12.2009 22:47• Robert Nee, de huidige versie van de PConTV is nog niet geschikt voor de Mac. Latere versies zullen wel voor de Mac geschikt zijn.
22.12.2009 23:10• 115641 Leuk apparaat. Ook een goede bijpassende prijs. Wanneer de internetverbinding via het stroomnet gaat, moet de modem en router dan ook op dezelfde stroomgroep zitten?
23.12.2009 09:07• Robert Volgens Dutchtronics zijn verschillende stroomgroepen geen enkel probleem voor het PConTV-signaal. Het ingebouwde filter in het 'Power line modem' zorgt voor een storingsvrije werking.
23.12.2009 09:28• Menno Toch aardig dat je speciaal voor de kat een tweede, optioneel apparaat kan aansluiten . Verder een grappig apparaat, maar het mag ook niet veel meer kosten voor wat in principe een thin client is. Wel jammer dat er geen ethernet aansluiting op zit, zodat je niet verplicht bent om die enorme lichtnet adapters te gebruiken.
Ook kan je hetzelfde, maar dan beter, met een laptop (die je natuurlijk al hebt), een hdmi kabel + DVI adapter en een draadloos toetsenbord en muis, dan ben je nog goedkoper uit.
23.12.2009 20:39• Patrick Het enige wat belangrijk is bij dat internet via het stopcontact is dat je slechts en 1 fase aansluiting heb. Op 3 fase aansluitingen schijnt het niet al te best te draaien. (no worries, 1 fase is de standaard aansluiting in NL, pas als je meer dan 9 groepen wil krijg je 3 fase aansluitingen).
31.01.2013 19:15• lex dutchtronics bestaat niet meer daaag product update
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »