Gadgetzone.nl - Home

Review LG 42LH4000

  6 september 2009 22:38:41, door Patrick van Loon,  


LG introduceerde onlangs de 42LH4000, een lcd-tv met een groot scherm, full-HD resolutie, Intelligent Sensor en TruMotion 100Hz technologie, maar bovenal een interessante prijs. Gadgetzone mocht een exemplaar aan een test onderwerpen. Lees hier onze review van de LG 42LH4000.




Specificaties:
Allereerst alle specificaties op een rijtje:
- Schermgrootte: 42 inch / 106,7 cm
- Afmetingen: 1036mm x 721,3mm
- Gewicht: 18,9kg
- Draaibare standaard
- Energy Saving plus
- Bewegende LED stand-by indicator

Beeld
- TruMotion 100Hz
- Contrastverhouding: 80.000:1
- Resolutie: full-HD (1920x1080p)
- Helderheid: 500cd/m2
- Reactiesnelheid: 3m/s
- 24p Real Cinema (24p 5:5 Pull Down)
- Aspect Ratio correctie (8 modes)
- Kleurtemperatuur controle (Cool/Medium/Warm)
- AV Mode (Cinema/Game/Sport)
- Picture Status Mode (8 modes)

Tuner
- Analoog (PAL/SECAM/NTSC)
- DVB-T (digitenne)
- MPEG-4 AVC (H.264) Decoder

Kenmerken
- Intelligent Sensor
- Simplink (HDMI CEC)
- 1080p Source Input

Teletext
- Geheugen (pagina's) 1000

Geluid
- Audio-output 10W+10W
- Speaker Systeem 2 weg 4 speakers
- "Tuned by Mr Mark Levinson"
- Clear Voice II Invisible speaker system
- Dolby Digital Decoder

Extra
- VESA Compatible

Verbruik
- Normaal 210W
- Standby 1W

Aansluitingen
- 3x HDMI in (versie 1.3)
- 2x Scart
- 1x Component (Y,Pb,Pr) input
- USB 2.0
- 1x Digital audio uit (optisch)
- 1x Hoofdtelefoon uit
- 1x AV in
- 1x PC Audio in
- 1x CI Slot
- 1x RS-232C (for service & control)
- 1x RGB D-sub (15-pins)

Uit de doos
De tv wordt, zoals zo vaak, geleverd in een enorme doos. Houd hier goed rekening mee als je een dergelijk toestel op gaat halen bij de leverancier, want lang niet iedere auto zal deze doos kunnen slikken.

In de doos vinden we naast het toestel een draaibare voet, de afstandsbediening inclusief batterijen en een "getting started" gidsje. Hierin wordt vermeld hoe de standaard gemonteerd moet worden. Verdere uitleg over het toestel is niet op papier beschikbaar, maar staat op een cd-rom. Echt heel erg nodig is deze informatie niet, want het toestel is erg eenvoudig in te stellen en te bedienen.

Hoewel de LH4000 door het ontbreken van LED-techniek niet meegaat in de trend van ultradunne toestellen is het met zijn 9 centimeter dikte absoluut een ranke verschijning. De televisie is afgewerkt met een hoogglans rand. Dit ziet er stijlvol uit, maar is een ware magneet voor vette vingers en stof. Indien de tv niet op de standaard geplaatst wordt, bestaat er de mogelijkheid om met een VESA beugel het toestel aan de wand te hangen.

De tv heeft een LED-indicator die aangeeft of het toestel in standby-modus staat of ingeschakeld is. Hierbij verkleurt de LED met een 'Knight Rider-achtige' beweging van blauw naar rood. Dit is in het begin best aardig. Wanneer deze animatie begint te vervelen, bestaat de mogelijkheid om dit uit te schakelen, zodat als de tv uit staat er geen enkel lichtje meer brandt.

Het monteren van de voet is een eenvoudig klusje. Door het gewicht van de tv (bijna 19 kg) is het wel verstandig om het toestel bij montage plat op een zachte ondergrond te leggen. Zodoende is de standaard binnen enkele minuten geplaatst. Eenmaal op zijn plek is de tv prima te draaien zodat iedereen er goed zicht op kan krijgen.

De speakers zijn 'onzichtbaar' geplaatst aan de achterkant van het scherm. Hierdoor behoudt het apparaat zijn strakke uiterlijk.

Aansluitingen
De tv is, zeker voor deze prijsklasse, ruim voorzien van aansluitingen. Naast de inmiddels bijna verplichte HDMI-aansluitingen (drie stuks) kunnen ook nog twee apparaten via SCART aangesloten worden. Ook een componentaansluiting ontbreekt niet. Daarnaast vinden we nog aansluitingen voor USB, een hoofdtelefoon, RGB D-Sub, AV-in en een netwerkaansluiting. Deze laatste is alleen bedoeld voor servicedoeleinden, want het toestel heeft geen mogelijkheid het internet af te surfen.

Wat een beetje bijzonder is, is dat het toestel ook voorzien is van een CI-interface, waardoor met behulp van een Alphacrypt-kaart ook DVB-C signalen weergegeven moeten worden. Dit staat echter nergens vermeld. Waarschijnlijk omdat de Nederlandse kabelaanbieders deze methode niet officieel ondersteunen. Via diverse bronnen is echter al gemeld dat door de instelling op 'Zweden' te zetten, dit prima werkt. Door het ontbreken van een Alphacrypt-kaartje hebben wij dit niet kunnen controleren.

Wij testten de LH4000 op de meegeleverde standaard, maar wanneer het toestel aan de muur wordt opgehangen zou het kunnen dat enkele kabels in de verdrukking komen. De aansluitingen zijn namelijk haaks op het toestel geplaatst waardoor met name SCART-kabels het wel eens benauwd kunnen krijgen tussen het toestel en de muur. Gelukkig zijn de aansluitingen wel iets verdiept ten opzichte van de rest van het toestel, zodat er toch nog wat ruimte gewonnen wordt.

Menustructuur en afstandsbediening
De 40LH4000 heeft een helder opgebouwd menu, waar zelfs je grootmoeder nog de weg in zou moeten vinden. Onder heldere iconen zijn de meest gebruikte instellingen beschikbaar en iets dieper in het menu zijn vaak nog 'geavanceerde instellingen' te vinden voor de echte fine-tuning. Instellingen voor het beeld, geluid, de aangesloten externe bronnen (HDMI/SCART/Component) zijn hier naar eigen behoefte aan te passen.

De bediening van het menu door middel van de bijgeleverde afstandsbediening werkt eenvoudig en soepel. Binnen enkele minuten is het toestel ingesteld. Het toestel zoekt automatisch alle zenders (in het geval van een analoge aansluiting), waarna de zenders eenvoudig in een eigen volgorde geplaatst kunnen worden.

De afstandsbediening werkt eenvoudig en intuïtief. Ook dit onderdeel van de tv heeft de hoogglans finish, maar desondanks is deze minder gevoelig voor vette vingers. De afstandsbediening bevat een aantal snelknoppen waarmee onder andere de beeldverhoudingen (8 verschillende modi) en beeldinstellingen (cinema, sport en game) kunnen worden geselecteerd. Ook hier heeft LG het gebruiksgemak hoog staan, want alles verloopt even soepel en eenvoudig. De afstandsbediening is niet voorzien van een achtergrondverlichting, maar door de eenvoudige opzet is in het donker toch op gevoel de juiste knop te vinden.

Weergave
In eerste instantie sloten we de LH4000 aan op een analoog kabelsignaal. Hierdoor komt het toestel zeker niet tot zijn recht, maar voor tijdelijke situaties is het beeld best acceptabel. Bij een goede set coaxkabels wordt het beeld zonder vervormingen of artefacten weergegeven. De scherpte is echter ver te zoeken.

Vervolgens sloten we het toestel aan op een digitale (sd) decoder via scart. Dit is werkelijk een wereld van verschil met het analoge signaal. De weergave is zeer scherp. Slechts in bijzondere situaties is er sprake van vervorming of bewegingsonscherpte. Door de 100 hertz techniek gaat dit bij snelle bewegingen, zoals bij voetbal, vrijwel altijd goed. Juist bij bewegingen die iets minder snel zijn zie je soms wat vervormingen. Echt hinderlijk is dit niet.

Om vervolgens het maximale (1080P HD signaal) uit de tv te halen sloten we een LG BD370 Blu-ray-speler aan. Over deze Blu-rayspeler verschijnt op korte termijn ook nog een review op Gadgetzone.

Met de BR-disk van Madagascar 2 was het resultaat verbluffend. Het beeld is onvoorstelbaar scherp en de haren in de manen van Alex de leeuw zijn werkelijk te tellen. Op deze manier een film bekijken voegt echt een nieuwe dimensie toe. Met behulp van de Simplink selecteert de tv zelf het juiste inputsignaal, zodat zelf switchen niet meer nodig is.

Gamen hebben we gedaan met behulp van een Nintendo Wii en Guitar Hero World tour. De notenbalk beweegt verhoudingsgewijs snel ten opzichte van de rest van het beeld. In de gamemodus wordt dit vrij goed weergegeven, maar helemaal soepel verliep het niet. De randen werden iets gekarteld en de beweging was soms (heel licht) schokkerig) Het was nog absoluut bruikbaar, maar kan nog beter.

Ten slotte sloten we de laptop via HDMI aan. Ook hierbij is de weergave om te zoenen. Geen ghosting, geen rare bijverschijnselen of andere beeldverpestende zaken. Helaas kan het toestel niet draadloos verbinding maken met een pc. Noodgedwongen moet de pc dus in de buurt van de tv staan.

Naast deze aansluitingen kan de tv ook foto en audiobestanden van usb aflezen. Dit werkt snel en eenvoudig. Het scherm schakelt zelf over naar de juiste inputbron en laat de beschikbare bestanden zien. Foto’s worden helder weergegeven en er kan gekozen worden voor een slideshow. Muziek weergeven via usb vonden we echter een bijna nutteloze optie. Vanwege de beperkingen in het geluid valt deze modus niet aan te raden, behalve om even snel iets te laten horen.

Helaas was de tv niet helemaal foutloos in zijn weergave. Zo had het toestel best wel last van backlight bleeding. Hierbij komt de achtergrondverlichting ongelijkmatig door het beeld heen. Bij het kijken van tv uitzendingen valt dit eigenlijk niet op, maar zodra er een film wordt bekeken is dit effect met name te zien in de zwarte balken. Hierdoor is het zwart niet overal gelijkmatig. De zwartwaardes zelf zijn acceptabel. Puur zwart heeft wel een lichte zweem. In de praktijk komt dit echter zelden voor, waardoor je alleen bij het kijken van films hiervan last zal hebben. De overige kleuren worden, afhankelijk van de gekozen instelling, helder en sprankelend weergegeven.

Trumotion
Zoals aan het begin gemeld heeft de LH4000 een aantal beeldverbeteringstechnieken. Lang niet altijd is het effect positief. Zo schakelde we TruMotion al snel een stapje terug. We kregen het idee dat deze beeldverbeteraar op volle sterkte (hoge instelling) eerder een negatief effect had. Het beeld ging vaker haperen en bewegingen werden minder vloeiend. Dit was uiteraard wel afhankelijk van de getoonde beelden en dus niet in iedere situatie van toepassing. Ook andere beeldverbeteraars presteerden onder normale kijkomstandigheden het beste in een lage instelling. Gelukkig is dit toestel dermate ver in te stellen dat iedereen een zo goed mogelijke instelling zal kunnen krijgen. Zaken als backlight intensiteit, de mate van beeldverbetering (uit, laag of hoog), de intellisensor (die het beeld (contrast/helderheid/backlight) aanpast naar gelang de verlichting van de ruimte) zijn allemaal aan te passen aan de persoonlijke voorkeur.

Samenvattend is dit toestel, zeker met in het achterhoofd de interessante prijsstelling, een interessante optie voor alledaags gebruik. Echte filmfreaks zullen in een hoger segment moeten gaan winkelen. zodat ook de kleine foutjes die de LH4000 heeft niet meer aan de orde zijn.

Geluid
Het scherm is voorzien van 'invisible speakers'. Hierbij fungeert het hele scherm als speaker. Hierdoor zou je niet meer recht voor het scherm moeten zitten om optimaal van het geluid te kunnen genieten. Dit systeem is volgens LG helemaal ingeregeld door Mark Levinson. Hoewel dit natuurlijk mooie marketingpraat is, is het geluid zeker niet slecht. Voor dagelijks gebruik is er absoluut geen noodzaak om een surround-set op de tv aan te sluiten. Voor het echt beleven van films is het geluid echter te mager en zeker de lage tonen laten dan te wensen over. Dit is echter bij het overgrote deel van de beschikbare platte tv’s aan de orde en is dus niet de LH4000 aan te rekenen.

Een handige feature is Clear Voice II waarbij het mogelijk is om het toongebied waarin spraak zich bevindt aan te passen. Hierdoor worden stemmen duidelijker zonder dat alle achtergrond geluiden ook direct harder worden. Dit is in sommige situaties echt een toegevoegde waarde. Nieuwslezers die voorzien worden van een achtergrondmuziekje klinken duidelijk beter.

Conclusie
De 42LH4000 van toestel is een interessant toestel voor mensen die niet het nieuwste van het nieuwste willen hebben, of gewoon op zoek zijn naar een goed betaalbare 42 inch lcd. Voor dagelijks gebruik voldoet het scherm prima. Gamers en echte filmfanaten kunnen echter beter kijken naar een hoger gepositioneerd scherm, want voor hen laat dit toestel wat steken vallen. Met een straatwaarde van rond de 700 euro haal je echter een goed toestel in huis.





zie ook Zie ook:
Oprolbare oled-tv LG vanaf komend voorjaar al verkrijgbaar (video)
LG komt in 2019 met 'oprolbare' oled-tv
LG presenteert 's werelds eerste 8K oled-tv
LG kondigt 's werelds eerste 88 inch 8K oled-scherm aan
Netflix raadt Sony- en LG-tv's aan
LG lanceert 105 inch '5K'-tv in Zuid-Korea



Reageren  Reageren
comments powered by Disqus

Gearchiveerde reacties  Gearchiveerde reacties (6)
06.09.2009 23:01 • jajaja
wanneer geven jullie weer een tv weg

07.09.2009 08:41 • zomaar
quote" Met de BR-disk van Madagascar 2 was het resultaat verbluffend. Het beeld is onvoorstelbaar scherp en de haren in de manen van Alex de leeuw zijn werkelijk te tellen." hm bij gadgetzone nog nooit eerder bluray gekeken?

07.09.2009 09:04 • Patrick
@zomaar
Voor mij was het inderdaad de eerste keer dat ik BR in huis had... Ik zal hier niet de enige zijn ben ik bang...

07.09.2009 11:09 • zomaar
@Patrick, dan heb ik nix gezegd
het kost tegenwoordig "niets" meer. (lg bluray speler 150 euro bv, en upscaled je dvds ook), blurays kan je vinden voor iets meer dan de prijs van een special 2 dvd versie van films..
en met een full hd tv spettert het er dan idd vanaf

soon: terminator salvation, transformers 2 en fast & the furious 4 box

07.09.2009 20:26 • Menno
Transformers 2 op blu-ray.... zit daar de special feature bij dat het geen verwarrende clusterfuck van een film meer is?

08.09.2009 00:10 • V'Bow
Nette review hoor

Wat vaak overgeslagen wordt bij reviews van LCD-tv's is de input-lag. Guitar Hero is een ideaal spel om dat te testen met verschillende beeldinstellingen (vrijwel elke tv heeft een 'game mode' tegenwoordig maar de verschillen kunnen nog groot zijn), dus misschien leuk om bij de volgende test er even bij te vermelden.

 
Meer nieuws  Laatste nieuws
28-02Oppo onthult nieuwe OPPO Air Glass 3 (video)

27-02Teufel introduceert draadloze in-ears AIRY TWS 2

27-02Apple zet streep door 'Apple Car'

26-02Renault kondigt betaalbare Renault 5 E-Tech Electric aan

26-02Zeeman opent brandstore in Roblox (video)

06-12Robot Ameca vertoont meer menselijke gezichtsuitdrukkingen (video)

14-10Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa

20-02Nieuw boek over ontstaan en succes Guerilla Games

 
Filter:
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
 Meer toffe filmpjes 
Veel gelezen
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggen Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van Samsung SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »


 

GADGETZONE © 2005-2024
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy