General Motors (GM) gaat in Spanje het dak van zijn grootste fabriek in Europa bedekken met 85.000 zonnepanelen. Het gaat om een oppervlakte van in totaal 183.000 m2. De panelen leveren 10 megawatt aan schone energie, voldoende om zo'n 4.600 huishoudens en de fabriek zelf van elektriciteit te voorzien. In september moet het project af zijn.
De stroom die niet door de fabriek wordt gebruikt, zal worden verkocht aan het elektriciteitsnet in Spanje. Het geld dat dit oplevert, zal worden geïnvesteerd in nog meer zonnepanelen op de daken van andere GM-fabrieken. De volgende fabriek die aan de beurt is, staat in het Russische Sint-Petersburg. GM heeft in Europa in totaal elf assemblage- en acht onderdelenfabrieken. De fabriek in het Spaanse Zaragoza is de grootste. Jaarlijks worden er 480.000 auto's geproduceerd voor de Europese markt.
09.07.2008 12:55• Twix Hulde! Een mooi initiatief. Als alle grote fabrieken dit zouden doen zou er minder co2 uitsoot zijn.
09.07.2008 18:38• Max Ach schei uit!
Zoek het maar op waar dan ook, zonne-energie heeft vrijwel geen rendement. Dit is gewoon weer zo'n actie waar GM of welke multinational dan ook, gemakkelijk punten scoort naar de buitenwereld toe.
Ikzelf heb voor de grootste Chemische fabriek in de wereld gewerkt en je hebt geen idee hoeveel poen en acties er naar de omwonenden en goede doelen enz gaat alleen om wat meer crediet te krijgen omtrent hun eigen core business...
De wereld is niet groen meer, wordt ze ook niet en daar gaan zonnepanelen niets aan veranderen. Daarvoor heb je gewoon een evolutiecyclus voor nodig die weer eens opnieuw begint. Of heb je ooit een periode in de afgelopen 500 jaar meegemaakt waar de aarde ineens 'gezonder' werd, of heb je alleen maar achteruitgang meegemaakt?
T.R. Malthus: zolang de mensheid met exponentiele groei doorgaat, houden alleen oorlogen, ziekten en natuurrampen de aarde EEN BEETJE gezond/in balans.
09.07.2008 18:46• Max De terugverdientijd voor fotovoltaïsche zonnepanelen ligt anno 2008 rond de [b]30[/b] jaar bij gelijkblijvende elektriciteit-prijs. Bij een stijging van 10% per jaar wordt het ca. 13 jaar. (Gemiddeld kost een Wp EUR 5.50 (ex. montage), 1Wp levert in Nederland 800Wh aan vermogen op, dat is met een gemiddelde prijs van 23 cent per kWh (juni 200 = 18.4 cent. 5,50 / 0,184 = 29.9 jaar)
In verhouding tot conventionele energiebronnen zijn zonnepanelen dus duur in aanschaf en [b]slechts[/b] op [b]lange termijn [/b]kostenbesparend.
Afhankelijk van de gebruikte technologie worden voor de productie van fotovoltaïsche cellen [b]giftige en corrosieve stoffen [/b]gebruikt, zoals zoutzuur, waterstofbromide, waterstoftelluride, arseen, antimoon, fosfor, arsine, fosfine, waterstofperoxide, salpeterzuur, zwavelzuur en waterstoffluoride. Fotovoltaïsche cellen van cadmium-telluride [b]behoeven vanwege de giftigheid van cadmium en telluur aan het eind van de levensduur speciale verwerking.[/b]
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »