De LamaBox is 's werelds eerste p2p mediaspeler die zonder tussenkomst van een pc onder meer films en muziek kan downloaden en weergeven op een televisie. Het apparaat werd vorig jaar november al aangekondigd, maar de levering begint door allerlei oorzaken nu pas een beetje op gang te komen. Wij mochten er onlangs een testen. Is de LamaBox nu echt zo'n revolutionair apparaat, zoals de makers beweren, of is dat lichtelijk overdreven?
In de doos
In de grote kartonnen doos zit naast de Lamabox zelf een Nederlandstalige handleiding, een afstandsbediening inclusief twee AAA-batterijen, een scart-stekker en twee stekkertjes voor geluid en beeld. In ons geval kwam daar als extra een A4'tje bij met de mededeling dat er nog gewerkt gaat worden aan de software die door middel van automatische updates bijgewerkt wordt. Het uiterlijk van de interface staat wel min of meer vast.
Vormgeving
Bij het open maken van de verpakking valt meteen op dat de LamaBox niet bepaald moeders mooiste is. Het ontwerp houdt een beetje het midden tussen enerzijds een mislukte pc-behuizing en anderzijds een ontwerp voor een of ander stealth-project. Het is jammer dat er niet is gekozen voor een 'echte' mediacenter pc-behuizing. Deze passen meer en meer naast de andere componenten van de gemiddelde hi-fi set.
We kunnen ons zo voorstellen dat bijvoorbeeld een kast van iUneed of DigN een mooier resultaat zal opleveren. Uiteraard zal dit de prijs aanzienlijk opdrijven, maar we denken dat je ook niet echt happy wordt van de huidige looks van de LamaBox.
Als we ons eenmaal over het uiterlijk van de LamaBox hebben heengezet, inspecteren we de aansluitingen en andere aanwezige zaken.
Aan de voorkant vinden we de dvd-brander. Deze kan overweg met alle formaten, zowel single als duallayer. Naast de dvd-drive zit de ontvanger voor de afstandsbediening (die overigens verdomd veel op een FireWire-aansluiting lijkt) en een groen lampje die de werking aan geeft.
Laatste wat er op de voorkant te vinden is, is een groot zwart vlak. Dit blijkt de aan/uit knop te zijn. Door over deze 'tiptoets' heen te wrijven gaat de LamaBox aan of uit.
Aan de achterkant vinden we een behoorlijke hoeveelheid aansluitingen. Hieruit blijkt meteen dat de LamaBox eigenlijk een omgebouwde pc is, want naast de aansluitingen voor video en audio (line in/out en microfoon) zit er ook nog een parallelle en seriele poort. Ook aansluitingen voor een muis en toetsenbord zijn aanwezig. Ten slotte vinden we ook nog een netwerkaansluiting en twee usb-poorten.
De meegeleverde afstandsbediening is eenvoudig van opzet. Een klein numeriek gedeelte, wat navigatietoetsen, drie toetsen voor de verschillende menu's en de bediening voor het volume zijn erop aanwezig. Ten slotte zitten er ook nog een aan/uit, een 'muziek-toets' en een 'tv-toets' op. Deze hebben echter geen functie binnen het gebruik van de LamaBox.
Handleiding
De handleiding voor de LamaBox is volledig Nederlandstalig en maakt gebruik van heldere taal. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe de LamaBox werkt en waar bepaalde instellingen te vinden zijn. In sommige gevallen is de handleiding wel erg kort door de bocht, want bijvoorbeeld bij de beschrijving van de netwerkinstellingen staat beschreven dat als je er niet uit komt je wellicht 'een kenner in je kennisenkring kan raadplegen'. Dit is natuurlijk wel erg makkelijk. Mocht je er echt niet uit komen, dan kan je ook altijd nog mailen naar info@lamabox.com.
20.03.2006 11:02• Vassie Zoals jullie zeggen en elke andere reviewer van dit moment is dit zonde van je geld..
LAMABOX = Laat-maar-box!
20.03.2006 16:02• Simon Wat een Afschuwelijk lelijk ding zeg!
De designer zou zich moeten schamen.
20.03.2006 18:26• Frans Ik was op de CeBit en zoals je al in de screenshots kunt zien is dit een FAKE product (om even snel geld te verdienen). IT's Logic is een oplichtersbedrijf. Kijk maar eens op kvk. Ze zijn al een paar keer failliet gegaan! O, en je moet de Lamabox vooruit betalen!!!!! Pas alsjeblieft op en laat hem liggen!!!
30.03.2006 20:50• Patrick Kleine update:
Inmiddels schijnt de software van de Lamabox aangekomen te zijn bij versie 1.11. Hierin is het statische downloadvenster wat minder statisch geworden (refresh iedere 10 seconden) en de IP-streams zouden moeten werken. (zie http://www.lamabox.nl). Misschien dat dat de Lamabox iets beter maakt (2,2 sterren?!)
03.04.2006 18:52• patrick ik heb een lamabox werkt heel goed had in 20 min een film
10.05.2006 07:55• Hans Hierbij mijn bevindingen.
Ten eerste moet je vooruit betalen. Ik heb veel waarschuwingen gelezen over het bedrijf IT's Logic, maar heb toch maar betaald.
Ik heb zeker 3 weken gewacht totdat ik IT's Logic heb gebeld. Ze waren de hele dag niet bereikbaar. Tot ik eindelijk iemand kreeg. Er werd mij een lamabox beloofd in deze week. weer 3 weken later had ik hem.
De lamabox is heel lelijk. Ook de schermen zijn lelijk en onlogisch. Het downloaden gaat heel traag (ook met de update waar Patrick over sprak).
Ik doe niets meer met de box, hij is onbruikbaar. Ik download nu via newnova.org, met het programma utorrent.com. Heel makkelijk, heel snel.
Laat de lamabox liggen!!
21.07.2006 16:26• giel Zijn er nog mensen die gebruikt hebben gemaakt van de niet goed geld terug garantie en die naar 4 maanden nog geen geld terug hebben ontvangen van de firma Itslogiq zou ik graag een s willen weten
24.08.2006 20:59• diz Was compleet vergeten dat ik hem had besteld en betaald (8 mei) toen hij (20 aug.) werd bezorgd. Heb nooit gebeld, dus de ondernemers bonafide.
Na aanlsluiting na een uur nog geen startscherm en helaas ook geen handleiding.
ddw@printer.nl
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »