Het mag inmiddels geen geheim meer zijn: een deel van de redactie van GadgetZone.nl is zwaar gevallen voor het alles-in-1 apparaat van Qtek, de 9100 (in Nederland ook leverbaar onder de naam i-mate K-jam). We hebben al regelmatig contact met Qtek Nederland om dit toestel te mogen reviewen, maar helaas zijn we niet de enigen. We moeten dus nog even wachten totdat we het toestel zelf aan een grondig onderzoek kunnen onderwerpen.
Omdat we merkten dat we niet de enige zijn die geïnteresseerd zijn in deze Pocket PC-telefoon zijn we het internet afgegaan om zoveel mogelijk informatie op een rij te krijgen. (PvL)
Specificaties:
- Afmetingen (lengte/breedte/diepte): 108,0 x 58,0 x 23,5 mm
- Kleur: zilver en antraciet
- Geïntegreerde antenne
Als we dit vergelijken met het andere succesnummer van Qtek, de S110 (onder andere ook geleverd als MDA Compact door T-mobile of als VPA compact bij Vodafone), dan zien we dat de Qtek 9100 0,2 mm korter is dan de S110. We denken echter niet dat je dat in het dagelijks gebruik zal merken. Wat wel merkbaar anders is, is de dikte van de 9100. Ten opzichte van de 18,1 mm van de S110, is de 9100 met 23,5 mm een dikkerdje. Dit is uiteraard het gevolg van het uitschuifbare toetsenbord. Als je het echter vergelijkt met andere populaire gsm's, zoals de Samsung D600 (21,5 mm) of de Motorola A1000 (20 mm), dan valt het nog mee. Wel moet hij in de Nokia E61 zijn meerdere kennen qua dikte. De E61 is slechts 17,1 millimeter dik. Dit komt uiteraard doordat hier het toetsenbord onder het toestel hangt.
Processor, beeldscherm en camera specificaties:
Over de prestaties van de Qtek 9100 kunnen we eigenlijk nog niets zeggen. In de review van Geek.com is te lezen dat ondanks de relatief lage kloksnelheid van de processor (200 Mhz.) het toch mogelijk was om gelijktijdig 15 applicaties open te hebben (Word, Excel, PowerPoint, Explorer, Internet Explorer, Messaging) en toch nog soepel te kunnen werken. Als dit mogelijk is, dan moet het met het alledaagse gebruik wel goed zitten volgens ons. Er zullen niet veel mensen zijn die 15 applicaties tegelijk hebben open staan. Daarnaast presteert deze processor volgens sommigen net zo goed als een xScale 400Mhz processor. We wachten dus in spanning af totdat we het toestel zelf hebben.
- TFT-LCD touchscreen
- Resolutie van 240 x 320 (QVGA)
- 65.536 kleuren
- Formaat: 7,1 cm doorsnee (2.8 inch)
De camera op het toestel is 'slechts' een 1,3 megapixel camera. De beelden die hiermee geschoten kunnen worden, zijn niet bijzonder. Zeker in donkere omstandigheden zijn er betere camera's beschikbaar.
- Mini USB v1.1
- Aansluiting voor stereo-hoofdtelefoon (2,5mm)
- 5-knops navigatie-pad voor navigatie
- Directe knoppen voor e-mail, Internet Explorer, camera, notities, Voice SpeedDial, volume, Comm Manager, opnemen, ophangen, aan/uit, reset en twee soft-keys
- Uitschuifbaar QWERTY-toetsenbord met backlight
- MiniSD-slot aan bovenzijde
- Geïntegreerde microfoon en stereo speakers (twee speakers)
- Oproepsignaal: MIDI, WAV, MP3, WMA en trilfunctie
Het besturingssysteem:
Dit toestel is als eerste Qtek uitgerust met Windows mobile 2005. Alle applicaties die je gewend ben van je pc kunnen dus ook op de Qtek 9100 draaien. Uiteraard zijn dit aangepaste versies die niet de volledige functionaliteit hebben als de pc versies. Desondanks is het goed werken op deze Pocket PC-telefoon. Ook wel aardig om te noemen is het feit dat je met dit toestel een (MSN) messenger handset krijgt. Je kan namelijk via WiFi MSN'en. Hoef je dus niet gelijk achter je pc of laptop te kruipen. Serieuzere applicaties zijn er uiteraard ook. De navigatiesoftware van TomTom draait ook op dit toestel. Het is nog wel even wachten op de update van dit pakket, want de oorspronkelijke versie is geschreven voor Windows mobile 2003 en geeft nog wat kleine problemen op de 9100.
Besturingssysteem en software:
- Besturingssysteem: Microsoft Windows Mobile 5.0 Nederlandstalig
- Meegeleverde software: Microsoft Pocket Outlook, Word Mobile, Excel Mobile,
Powerpoint Mobile, Internet Explorer, Media Player, Pocket MSN, ActiveSync, Comm Manager, ClearVue PDF, File Explorer, SIM Manager, Pictures & Videos, Modem Link, Calculator, Bubble Breaker, Solitaire, Download Agent, MIDlet Manager, Terminal Services Client, Voice SpeedDial, ZIP
Netwerkmogelijkheden:
Naast de normale verbindingsmethode via gsm en infrarood heeft dit toestel zoals gezegd ook een WiFi-verbinding. Voorlopig alleen nog maar 802.11b/g, maar er gaan geruchten dat via een update straks ook de e- en i-variant beschikbaar moeten komen. Voorlopig lijkt de b/g mogelijkheid echter meer dan voldoende. De WiFi-verbinding is eenvoudig te realiseren en werkt prima. Ten slotte is ook Bluetooth beschikbaar. Verbinding maken met andere toestellen (zelfs de BlackBerry) is dan ook een fluitje van een cent.
- Quad-band GSM (850/900/1800/1900), EGPRS (EDGE) Class B, Multi-slot Class 10
- Infrarood (IrDA), SIR 115Kbps
- WiFi / WLAN, IEEE 802.11b/g (maximaal 11Mbps)
- Bluetooth v1.2 Class 2
Wat krijg je er nog meer bij:
Om deze 'overview' af te ronden kijken we nog even wat je bij het toestel meegeleverd krijgt. Uiteraard een 220 Volt adapter. Daarnaast een stereo-headset met microfoon. Persoonlijk zou ik deze direct vervangen door een draadloos Bluetooth-model, maar dat is een kwestie van wat je gewend ben. Ook een draagtasje en een Mini USB kabel vind je in de doos, net zoals 2 stylus-pennetjes. Tenslotte nog de nodige synchronisatiesoftware en handleidingen om het feest helemaal compleet
te maken.
Reviews:
Op de websites van Geek.com en PocketPCinfo zijn reviews te vinden van de Qtek 9100. Geek.com was werkelijk laaiend enthousiast over dit toestel. PocketPcinfo heeft een pre-production model getest en ondanks dat een aantal dingen nog niet helemaal werkten op dat moment, waren ook zij enorm enthousiast over de Qtek 9100. In vergelijking met andere Pocket PC-telefoons is het grote voordeel van de Qtek 9100 zijn formaat, het uitschuifbare toetsenbord, Windows mobile 2005 en de vele netwerkmogelijkheden. Ten opzichte van de concurrentie moet hij het echter qua processorsnelheid afleggen. Dit laatste heeft in de praktijk echter maar weinig problemen opgeleverd, aldus Geek.com.
Het toestel wordt langzaam leverbaar in Nederland. Een los toestel is op het moment van schrijven beschikbaar vanaf zo'n 620 euro. In combinatie met een abonnement kan je dit toestel gratis krijgen.
23.10.2005 21:13• Gisae Als t-mobile hem optijd uitbrengt heb ik hem morgen in mijn handen. Ik kan bijna niet wachten \o/
24.10.2005 07:56• Patrick @Gisae Laat ons ook even weten hoe hij bevalt!
18.11.2005 12:24• Willem Ik heb zijn tweelingbroertje MDA Vario (scheelt zo'n 200.)Bevalt mij zo'n 80%.
Een enorm groot nadeel (van al de Mobile5-sytemen) is het feit dat met het activesync 4.x het bijna onmogelijk is om ToTom mobile 5 te installeren, kijk maar bij pocketclub.nl! Ander nadeel is dat het backlight van toetsenbord niet 'uit' kan, hetgeen ik overdag nog al hinderlijk vind. De cpu is zonder problemen te klokken naar 500, mbv HackMaster. Foto's zijn behoorlijk goed, kan dig. inzoomen tot 4x! Hij ligt bijzonder goed in de hand, ondanks dat hij wat dik is. Als je een andere in je hand hebt zit er altijd ruimte tussen je hand en het apparaatje, deze holte verdwijnt nu gewoon.
Wivo@chello.nl
22.03.2008 17:58• rik hij is heel fijn echt een top ding beval mij 110 procent
09.02.2009 12:03• qtek, Ik heb hem ook en hij bevalt mij prima
09.02.2009 12:03• qtek, Ik heb hem ook en hij bevalt mij prima
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »