Gadgetzone.nl - Home

Review mp3-speler Sony NWZ-E453

 19 december 2010 23:35:57, door Robert Hagen,  


Sony introduceerde een tijdje geleden de NWZ-E450, een mp3-speler met onder meer een innovatieve karaokefunctie. Gadgetzone kreeg onlangs de gelegenheid de NWZ-E453 (4GB) te testen en uiteraard hebben we die unieke karaoke-feature eventjes uitgeprobeerd. Ook keken we natuurlijk naar de andere mogelijkheden, zoals een functie om talen te leren en SensMe.




Wat is de Sony NWZ-E450?
De Sony NWZ-E450 is een mp3-speler in de wat lagere prijsklasse. Het exemplaar in deze review is de NWZ-E453, een zwart model met 4GB geheugen. De E450 is ook in andere kleuren verkrijgbaar en met geheugencapaciteiten tot 16GB. De E453 is vrij licht (58 gram) en compact (10,4 mm dik) en ziet er goed uit, maar niet erg bijzonder. Het is eigenlijk een standaard mp3-speler met een 2 inch lcd-scherm (QVGA) en de stijl die we van Sony gewend zijn.





De E453 is onder meer voorzien van een FM-radio met 30 voorkeuzezenders, SensMe, 5-bands equalizer en voice-recorder. Het apparaatje kan mp3-, wma-, aac-, mp4- en wmv-bestanden afspelen. Unieke features zijn een karaokefunctie en een functie om talen te leren.


Karaoke Mode
Omdat de overige functies vrij standaard zijn, zullen we maar meteen beginnen met het meest interessante van deze test: de Karaoke Mode. Er zijn niet veel mp3-spelers met een Karaoke Mode, dus deze functie mag best uniek worden genoemd. Je kunt er je favoriete nummers mee luisteren, met de songtekst in beeld en zonder de stem van de zanger of zangeres (iets dat Nintendo DSi-bezitters bekend voor zal komen). Op die manier kun je dus zelf de popster uithangen of oefenen voor een van de vele talentenjachten die ons land rijk is. En als het nummer te snel of te langzaam voor je is, dan kun je de afspeelsnelheid ook nog aanpassen.

Hoe werkt het?
De Karaoke Mode bestaat in feite uit twee delen. Allereerst wordt tijdens een nummer de songtekst op het scherm weergegeven, waarbij precies op het juiste moment de zinnen voorbij scrollen. Dit werkt via .lrc-bestanden (lyrics), die je op verschillende websites kunt downloaden. Deze bestanden zijn vergelijkbaar met de bestanden voor ondertiteling bij films en werken ook op de dezelfde manier. Als je ze dezelfde naam geeft als de nummers waar ze bij horen, dan worden ze automatisch door de mp3-speler herkend.

Het tweede deel van de Karaoke Mode is dat de stem van de zanger of zangeres uit het nummer wordt gefilterd. Je hoort dus alleen nog maar de muziek, zodat je zelf de rol van 'lead singer' kunt overnemen. Hierbij kun je kiezen uit twee standen: Minimum en Maximum Karaoke Mode. In het eerste geval hoor je de stem van de zanger/zangeres nog zacht op de achtergrond, in het tweede geval is de stem bijna helemaal weg.

In de praktijk
De Karaoke Mode is een leuke functie als je zelf graag je favoriete nummers zingt, maar toch ook een beetje een gimmick en bovendien werkt het niet helemaal feilloos. Allereerst werkt het wegfilteren van de originele vocalen niet altijd even goed. Bij de nieuwste hits van Ben Saunders en Lange Frans zal het in de meeste gevallen prima werken, maar bij een complex rocknummer heb je kans dat de stem in de Maximum Karaoke Mode nog luid en duidelijk te horen is. Dat laatste ondervonden wij bijvoorbeeld met nummers van bands als Deerhunter en Wild Nothing.

Het vinden van .lrc-bestanden voor de songteksten is ook niet altijd even gemakkelijk. Na flink googelen kwamen we op wat websites terecht waar je ze kunt downloaden, maar hier zijn meestal alleen de teksten te vinden van de bekendere pop- en r&b-hits. Zelfs .lrc-bestanden van grote bands als U2 en Radiohead zijn nauwelijks te vinden. Je kunt via een programmaatje eventueel wel zelf .lrc-bestanden maken, maar wie heeft daar zin in?

Een ander, klein puntje is dat niet alleen de stem wordt weggefilterd. De kwaliteit van de muziek is vaak ook meteen een stuk minder. Maar dat hoeft niet echt een probleem te zijn, aangezien je toch vooral je eigen stem wilt horen als je met karaoke bezig bent.

Talen leren
De E450 biedt naast de Karaoke Mode ook nog een andere opvallende functie: 'Language Study'. Volgens Sony kun je hiermee talen leren en daar zit op zich wel wat in. Het idee is dat je tijdens het luisteren naar een nummer de songtekst leest. Als je dan een woord niet goed hebt gehoord, kun je die snel nog eens beluisteren via 'Quick Replay'. Ook kun je een gedeelte van een nummer instellen om te herhalen (A-B repeat) en de snelheid van het nummer verlagen (of verhogen), zonder dat de toonhoogte verandert. Het is niet ondenkbaar dat je op deze manier een taal beter leert spreken.





Prima mp3-speler
Zoals gezegd zijn de hierboven genoemde functies de meest opvallende van de E450, die verder redelijk standaard is voor een mp3-speler. De geluidskwaliteit is goed en de videospeler werkt ook naar behoren; op het 2 inch QVGA-scherm zien filmpjes er scherp en helder uit. Er worden weinig videoformaten ondersteund, maar je favoriete filmpjes kun je supereenvoudig converteren via de bijgeleverd software. Dit is slechts een kwestie van drag-and-drop, waarna je video automatisch wordt geconverteerd.

De software is sowieso erg handig. Via drag-and-drop kun je ook kinderlijk eenvoudig muziek uit iTunes, Windows Explorer of een webbrowser op je speler zetten.

Andere positieve punten zijn de overzichtelijke gebruikersinterface met onder meer de mogelijkheid om door de covers van je albums te scrollen, de goede ontvangst van de FM-radio, de mogelijkheden om de speler te personaliseren met wallpapers en screensavers, de batterij die het maar liefst 50 uur volhoudt (10 uur video, niet getest) en de inmiddels van Sony bekende SensMe-functie. Met SensMe kun je naar een bepaald type muziek luisteren, zoals Dance, Emotional, Mellow, Energetic of Relax. Handig als je bijvoorbeeld behoefte hebt aan wat stevige beats tijdens het sporten.

De E450 biedt ook nog allerlei geluidsopties, zoals VPT(Surround), DSEE(Sound Enhance) en Clear Stereo, maar deze had Sony wat ons betreft net zo goed weg kunnen laten.

Tot slot hebben we nog de bijgeleverde oordopjes om te bespreken. Het zijn vrij eenvoudige (oftewel goedkope) oordopjes die misschien net ietsje beter zijn dan de standaard bijgeleverde setjes bij de meeste andere mp3-spelers. Als je het maximale uit de E450 wilt halen, dan zul je nog steeds betere oordopjes moeten aanschaffen.

Conclusie
De Sony NWZ-E450 is een fijn en handig mp3-spelertje met goed geluid en een paar leuke extra functies, zoals de Karaoke Mode en SensMe. De Karaoke Mode werkt in principe vrij goed, maar niet bij alle nummers. De Language Study-functie is leuk, maar hoeveel mensen zullen dit echt gaan gebruiken? Als dit soort features je niet interesseert en je vooral voor geluidskwaliteit gaat, dan zijn er voor de prijs vanaf 75 euro (4GB) wellicht betere opties.





zie ook Zie ook:
Sony komt met nieuwe Walkman mp3-spelers
Sony komt met nieuwe Walkman mp3-speler met Android 4.0
Sony introduceert mp3-speler Walkman B170
Sony onthult Android-mediaspeler op IFA
Sony introduceert nieuwe mp3-spelers in Walkman B-serie



Reageren  Reageren
comments powered by Disqus

Gearchiveerde reacties  Gearchiveerde reacties (4)
20.12.2010 08:04 • Patrick
Hahahah wat ik nu eigenlijk mis is een filmpje waarin de redacteur luidkeels de Karaoke functie demonstreert!

Harde rock zal waarschijnlijk niet echt de favoriete muziekstroming zijn van de doelgroep van deze speler. Justin Bieber zal hier meer op aansluiten. Als van dat soort 'muzikanten' de zang weggefilterd kan worden is dat natuurlijk altijd een heel goed ding!

22.12.2010 15:53 • Gisae
Leuke spelers voor een goede prijs. De 700 serie is ook erg goed, vooral qua geluid een hele vooruitgang.

08.05.2011 14:08 • onbekend
Is er ook een optie om geluid optevoeren zo dat die wat harder kan dan normaal?

08.05.2011 20:02 • Techmode
[quote]onbekend schreef op 08.05.2011 14:08:
Is er ook een optie om geluid optevoeren zo dat die wat harder kan dan normaal?[/quote]

Hmm, ja volume knop , maar dat bedoel je waarschijnlijk niet, staat de avls nog aan? En anders heb je oren al zo verpest dat je niks meer hoort

[i]Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 08.05.2011 20:04[/i]

 
Meer nieuws  Laatste nieuws
28-02Oppo onthult nieuwe OPPO Air Glass 3 (video)

27-02Teufel introduceert draadloze in-ears AIRY TWS 2

27-02Apple zet streep door 'Apple Car'

26-02Renault kondigt betaalbare Renault 5 E-Tech Electric aan

26-02Zeeman opent brandstore in Roblox (video)

06-12Robot Ameca vertoont meer menselijke gezichtsuitdrukkingen (video)

14-10Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa

20-02Nieuw boek over ontstaan en succes Guerilla Games

 
Filter:
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
 Meer toffe filmpjes 
Veel gelezen
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggen Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van Samsung SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »


 

GADGETZONE © 2005-2024
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy