Vanaf eind deze maand is de G1, ook wel bekend als de 'Google-phone', ook in Nederland verkrijgbaar. De G1 is het eerste toestel ter wereld dat draait op open source besturingssysteem Android, dat mede is ontwikkeld door Google. Gadgetzone heeft de G1 alvast aan een korte test onderworpen.
Behuizing
De G1 heeft heel wat in huis, maar het oog wil ook wat. Hier schiet het toestel volgens velen tekort. Het meest gehoorde commentaar op de G1 is waarschijnlijk dat het apparaatje er betrekkelijk lelijk uitziet. Als je de telefoon echter in je hand hebt, zul je constateren dat dit eigenlijk best meevalt.
De behuizing is vrij simplistisch vormgegeven en voelt stevig en prettig aan. De G1 heeft een mooi, groot scherm dat je uit kunt schuiven, waardoor een QWERTY-toetsenbordje tevoorschijn komt. De telefoon is niet bepaald een toonbeeld van stijl, maar er is verder weinig op aan te merken.
De telefoon heeft weinig knoppen (buiten het QWERTY-toetsenbord uiteraard) en een micoSD-slot dat zo goed is weggewerkt dat je er zelfs even naar moet zoeken. Voor het gemak is het SD-slot zelfs een beetje té goed weggewerkt, want om het kaartje eruit te kunnen halen, moet je eerst het scherm uitschuiven.
Bediening
De G1 is te bedienen via het grote touchscreen, een trackball, enkele knopjes en het QWERTY-toetsenbord onder het scherm.
De bediening via het touchscreen is vrij prettig. Het scherm reageert snel en je hoeft het slechts licht aan te raken. Als je het bijvoorbeeld vergelijkt met de LG Renoir, dan is het scherm van de G1 een stuk prettiger. Je zou zelf kunnen zeggen dat het in de buurt komt van de iPhone.
Het gebruik van de kleine trackball vergt enige gewenning, maar is na een tijdje ook best prettig. Op het QWERTY-toetsenbord valt niets aan te merken. De toetsen zijn weliswaar klein, maar fijn.
Qua knopjes is er een handige homeknop en een menuknop, en tot slot ook nog een knopje aan de zijkant om de camera mee te bedienen.
Android
En dan nu het belangrijkste onderdeel van de G1: Android. De eerst indrukken van dit open source besturingssysteem zijn zeer positief. Het ziet er allemaal netjes uit en de diverse functies, mogelijkheden en instellingen zijn snel te vinden. De interface werkt vrij soepel en intuïtief.
Je kunt zeer eenvoudig icoontjes aan het homescherm toevoegen, bijvoorbeeld door ze er naartoe te slepen. Ook kun je gemakkelijk widgets, zoals een klok, Google-zoekbalkje en fotoframe, toevoegen.
Als je wilt gaan bellen, kun je dat doen door op de 'Dialer' te drukken of het 'Contacts'-icoontje. Je komt dan in een scherm met vier tabbladen, zodat je heel gemakkelijk kunt switchen tussen de dialer, contactenlijst, favoriete contacten en je belgeschiedenis.
Om bij al je applicaties te komen, moet je met je vinger een tabje aan de onderkant van het scherm naar boven slepen, hetgeen erg fijn werkt. Als je wat aan je instellingen wilt veranderen, is dat ook zeer eenvoudig. Al je instellingen worden zeer overzichtelijk weergegeven. Het instellen van een Wi-Fi-verbinding bijvoorbeeld, kan bijna niet eenvoudiger.
Aan de bovenkant van het scherm kun je verder nog met je vinger een balkje met notificaties uitschuiven via een sleepbeweging. Ook dit werkt erg prettig. Je ziet bijvoorbeeld gemiste oproepen en binnengekomen sms'jes en e-mails. Als je een e-mail hebt onvangen, gaat overigens ook een groen lampje flikkeren.
Android Market
Je kunt applicaties toevoegen aan je systeem door ze te downloaden via Android Market. Dit is te vinden via een icoontje in het menu en is te vergelijken met de App Store voor de iPhone. Je kunt al erg veel applicaties vinden, verdeeld in diverse categorieën, zoals entertainment, communicatie en lifestyle. Het gaat dan bijvoorbeeld om mediaspelers, weerkanalen, internetbrowsers, chatprogramma's, een cardiotrainer en een receptenboek, echt van alles en nog wat dus.
Als je een applicatie selecteert om te downloaden, zie je een beschrijving en commentaar van andere gebruikers plus hun beoordeling. Ook kun je de ontwikkelaar mailen. Al met al een geweldige feature waarmee je de G1 enorm veel extra functionaliteit kunt geven. Alle applicaties zijn voorlopig overigens gratis.
Internetbrowser
Internetten op de G1 is een genot. De browser is snel en geeft websites erg goed weer. Ook hier zou je kunnen zeggen dat het in de buurt komt van de Safari-browser op de iPhone. Helaas heb je alleen niet de mogelijkheid om via multi-touch met sleepbewegingen van je vingers in en uit te zoomen. Het met je vinger scrollen door pagina's gaat ook supervloeiend.
Camera
Van de camera moet je niet te veel verwachten. Er is geen flitser of een lampje aanwezig, dus binnen foto's maken wordt dan al gauw wat lastiger. De kleuren zien er ook niet zo geweldig uit en de scherpte laat ook te wensen over.
Specificaties
De G1 is uitgerust met een 528MHz Qualcomm-processor, 192MB RAM, 256MN ROM, een microSD-slot, een bewegingssensor, een 3,2 inch touchscreen (480 x 320 pixels), Wi-Fi 802.11b/g, HSDPA, Bluetooth 2.0+EDR, GPS, een 3,2 megapixel camera en een kompas. De afmetingen zijn 117 x 55 x 17 mm en het gewicht is 161 gram.
De telefoon wordt geleverd met een datakabel, headset, oplader, 2GB-geheugenkaart en een hoesje.
Conclusie
De G1 heeft na deze korte preview een prima eerste indruk achtergelaten. Het toestel laat zich met het grootste gemak bedienen, heeft een fijn touchscreen, een prettig QWERTY-toetsenbord en veel leuke applicaties (mede dankzij Android Market). De goede internetbrowser is ook zeker een pluspunt.
Minpuntjes zijn de camera, het design, het enigszins lastig bereikbare microSD-slot, het ontbreken van een normale koptelefoonaansluiting en het feit dat stereo-Bluetooth (A2DP) niet wordt ondersteund.
Al met het al is de G1 een zeer fijn toestel met een vlot werkend besturingssysteem, dat zeker een grote belofte is voor de toekomst.
24.01.2009 10:58• Gisae Nette review. De interface ziet er erg goed uit. Zit er nu ook navigatie op, of GPS alleen voor google maps?
Als het goed is draait de software ook op de htc diamond. Als er tomtom op te krijgen is zet ik het er denk ik ook op.
24.01.2009 11:57• essie wauw hij is echt leuk... maar jammer van de buiten kant en camera... dan hou ik het toch liever bij de sidekick... maar dat touchscreen is ook leuk....
nou weet ik niet meer wat ik moet kiezen
24.01.2009 11:59• essie ik heb trouwens een vraag... komt hij ook in Nederland uit? want de sidekick die ik wilde komt niet in Nederland omdat t-mobile denkt dat er geen vraag naar is... is dat bij deze ook zo?
24.01.2009 12:00• essie haha laat maar ik heb het al gezien het staat gewoon bovenaan deze pagina...
25.01.2009 22:11• buckwheat Goeie review, is het met de G1 mogelijk om spreadsheets (excel) en tekstverwerkingsbestanden (word) te maken/lezen? Kunnen PDF bestanden ook worden bekeken?
31.01.2009 22:48• jasper Wow wat een super gadget. Op naar de winkel ;-)
01.02.2009 13:48• michel Kijk hier kanBright eens iets van leren goede review.
De OS vindt ik geweldig en is in mijn ogen samen met de OS van de iPhone een van de beste.
Ben wel benieuwd hoeveel mensen gaan klagen over de camera en het feit dat deze alleen te verkrijgen is bij T-Mobile net als de iPhone.
Hopelijk komt er snel een toestel die er beter uit ziet dit model is bagger doet het OS geen recht.
25.02.2009 19:29• jasper Dit bericht tik ik op de google.phone. super gsm pda. De integratie met gmail etc is briljant. Accu duur is prima. 4 uur browsen, spelletje, e mailen is geen probleem. Bovendien er is altijd een stop contact in de buurt. Have fun.
25.02.2009 23:06• Techmode [quote]jasper schreef op 25.02.2009 19:29:
Dit bericht tik ik op de google.phone. super gsm pda. De integratie met gmail etc is briljant. Accu duur is prima. 4 uur browsen, spelletje, e mailen is geen probleem. Bovendien er is altijd een stop contact in de buurt. Have fun.[/quote]
nou veel plezier ermee dan!!!!!
14.04.2009 22:24• Louis Ik krijg hem deze week!
08.01.2010 16:28• Snour wow wat een super ding!
alleen wat jammer van de prijs...(veel te duur)
ik wil hem wel maar moet er wel heel lang voor sparen...
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »