Gadgetzone.nl - Home

'Nieuwe thuiskopieregeling druist in tegen Europese ontwikkelingen'

 Gepubliceerd op 09.10.05 ,  


De nieuwe thuiskopieheffing op mp3-spelers en dvd-recorders met harde schijf waarover gisteren zou worden besloten, druist in tegen recente ontwikkelingen in Europees verband. Dat stelt computertijdschrift PC-Active op basis van eigen onderzoek.

Zowel Stichting de Thuiskopie als de SONT (Stichting Overleg Nationale Thuiskopievergoeding), beide uitgesproken voorstanders van de nieuwe heffingen, blijken al geruime tijd in het bezit van de tekst van een toespraak van eurocommissaris McCreevy van Interne Markt en Diensten. Deze sprak daarin onder meer de mening uit dat het systeem van thuiskopieheffingen mogelijk als mislukt moet worden beschouwd. Hij zei tevens te hopen dat de EU-lidstaten zelfstandig zouden besluiten in plaats daarvan modellen te onderzoeken waarin Digital Rights Management (systemen voor elektronische kopieerbeveiliging of -beperking) de plaats zouden innemen van de oude heffingen.

PC-Active confronteerde beide instanties met de uitlatingen van McCreevy en vroeg of deze van invloed zouden zijn op het overleg. Stichting de Thuiskopie reageerde in het geheel niet; van de SONT kwam alleen een kort 'Geen commentaar'.

In nummer 187 van PC-Active, eind deze week in de winkel, geeft onderzoeksjournalist Gerrit Jan Groothedde een uitgebreide analyse van de uitlatingen van McCreevy. Hij komt tot de conclusie dat deze ontwikkeling meer dan voldoende reden is voor terughoudendheid en dat in elk geval nieuwe heffingen in dit licht uit den boze zijn. In het artikel wordt de Minister van Justitie gevraagd een stokje te steken voor de plannen van Stichting de Thuiskopie.

'Piraterij in de hand gewerkt'

In hetzelfde artikel drukt PC-Active een interview af met Francisco Mingorance, Directeur Openbaar Beleid van de Business Software Alliance. Deze stelt daarin onder meer tegenstander te zijn van het systeem van thuiskopieheffingen, omdat deze zouden leiden tot een mentaliteit bij het publiek waarin piraterij geoorloofd wordt gevonden. In dat kader is het interessant op te merken dat diverse media afgelopen vrijdag berichtten dat de nieuwe thuiskopieheffingen bedoeld zijn om 'musici en filmmakers te compenseren voor de schade geleden door illegaal kopiëren'. Deze lezing werd opmerkelijk genoeg door Stichting de Thuiskopie niet tegengesproken.

Op dit moment worden definitieve beslissingen genomen betreffende de invoering van een thuiskopieheffing op mp3-spelers en dvd-recorders met harde schijf. Gezien het tempo van de ontwikkelingen heeft PC-Active besloten het laatste nieuws rond de heffingen minimaal dagelijks te publiceren op de website van het blad.





zie ook Zie ook:
Europese Commissie wil volumebegrenzing mp3-spelers
'Nieuwe 16GB Sony Walkman met Bluetooth'



Reageren  Reageren
comments powered by Disqus

Gearchiveerde reacties  Gearchiveerde reacties (4)
09.11.2005 12:12 • Gisae
Wat daar in mijn mening ook nog bij hoort is dat het te makkelijk is om aan die muziek te komen. Laat ze daar eerst wat meer aandacht aan besteden. Een cd moet je jatten voor je hem hebt, een MP3 jat je ook, maar gezien die tot in het oneindige te vermenigvuldigen zijn mist niemand die en is het geen enkele moeite even een kopie te maken.

09.11.2005 13:18 • Patrick
Pleit jij hier nou voor een alom aanwezige DRM in wat voor software dan ook? Dat zou betekenen dat zodra Ik muziek heb opgenomen van mijn eigen band (theoretisch, ik kan nog geen noot lezen) en ik wil dat als mp3 aan zoveel mogelijk mensen laten horen, dat dat niet mogelijk moet zijn, omdat de software mij dat onmogelijk maakt?! Dat gaat mij echt te ver! Muziekdiefstal zal er wel altijd blijven, maar laat de platenindustrie maar eens met een redelijk alternatief komen.

09.11.2005 13:19 • Patrick
En voordat er een verkeerd beeld ontstaat. Ik ben niet PRO Kazaa enz. Sterker nog, ik gebruik het niet eens.

10.11.2005 11:42 • Gisae
Wat ik bedoel is dat muziek die te koop aangeboden wordt betere beveiliging moet hebben, maar als jij je muziek tot in het oneindige wil verspreiden dat je je dat aangeeft in het muziekbestand. Echter is het met data zo dat het eigenlijk niet te beveiligen is. Het is ook niet zo dat ik alle muziek legaal heb, maar het grootste deel van mijn muziek had ik in de winkel never nooit niet gekocht. Een aantal cd's die ik wel graag legaal wil hebben kan ik met geen mogelijkheid aan komen. Wel de versie van winkels als itunes, maar ik wil dan ook de cd die ik aan kan raken.

 
Meer nieuws  Laatste nieuws
28-02Oppo onthult nieuwe OPPO Air Glass 3 (video)

27-02Teufel introduceert draadloze in-ears AIRY TWS 2

27-02Apple zet streep door 'Apple Car'

26-02Renault kondigt betaalbare Renault 5 E-Tech Electric aan

26-02Zeeman opent brandstore in Roblox (video)

06-12Robot Ameca vertoont meer menselijke gezichtsuitdrukkingen (video)

14-10Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa

20-02Nieuw boek over ontstaan en succes Guerilla Games

 
Filter:
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
 Meer toffe filmpjes 
Veel gelezen
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggen Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van Samsung SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »


 

GADGETZONE © 2005-2024
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy